Dobro pogledajte svoje nokte. Jesu li snažni i imaju zdrav izgled? Ili vidite zanoktice, udubljenja ili područja neobične boje ili oblika? Puno dalje poželjnog izgleda za nokte može se izbjeći pravilnom njegom noktiju. Drugi bi mogli ukazati na temeljni uvjet na koji treba obratiti pozornost. Nokti! Što je normalno, a što ne? Sastoje se od slojevitih slojeva proteina koji se zove keratin – te rastu iz područja u bazi nokta ispod kutikule (površinski zaštitni sloj na tijelu). Zdravi nokti su glatki,bez udubljenja… Imaju boju bez mrlja, a i tu boju im određuju žile koje se nalaze ispod nokta, u tkivu.

Ponekad nokti razvijaju bezopasnu vertikalnu brazdu koja teče od korijena na vrh nokta. Vertikalne brazde imaju tendenciju da postanu više istaknute s godinama. Nokti također mogu razviti bijele linije ili mrlje zbog povrede, ali one na kraju srastu sa nokta. Međutim, nisu sva stanja noktiju normalna. Obratite se svom doktoru ili dermatologu ako uočite:

– Promjene u boji noktiju, kao što su diskoloracije cijelog nokta ili tamne pruge ispod noktiju

– Promjene u obliku noktiju, kao što su uvijeni nokti

– Prorjeđivanje ili zadebljanje noktiju

– Odvajanje nokta iz okolnih dijelova kože

– Krvarenje oko noktiju

– Oteklinu ili bol oko noktiju

– Njegovanje noktiju

Zadržite Vaše nokte zdravim i lijepima

– Držite nokte suhim i čistim. Ovo sprječava razmnožavanje bakterija pod noktima. Ponovljeni ili produžen dodir s vodom može doprinijeti listanju noktiju. Nosite gumene rukavice kada perete posuđe, čistite ili koristite jake kemikalije.

– Prakticirajte razvijanje higijene noktiju. Koristite oštre škare za manikuru ili noktarice. Kidajte nokte ravno, zatim zaoblite u blagoj krivini.

– Koristite hidratantne kreme. Kada koristite kremu za ruke, trljajte losion u nokte i zanoktice, također.

– Nanesite zaštitni lak. Primjena zaštitnog laka može pomoći jačanju noktiju .

– Pitajte svog liječnika o biotinu (glavna uloga biotina je metabolizam ugljikohidrata, aminokiselina i masti). Neka istraživanja ukazuju da dodatak ishrani biotin može pomoći pri jačanju slabim ili krhkim noktima.

Kako biste spriječili oštećenja noktiju nemojte raditi

– Gristi nokte ili zanoktice. Ove navike mogu oštetiti nokat. Čak i manji rez uz nokat može omogućiti bakterijama ili gljivicama ulazak i uzrokovati infekciju.

– Ne zanemarujte probleme. Ako imate problem sa noktima koji ne izgledaju da će se povući ili je povezan s drugim znakovima i simptomima, obratite se ljekaru ili dermatologu.

– Ne koristite oštre proizvode za njegu noktiju. Ograničite korištenje acetona. Kada koristite sredstvo za otklanjanje laka, izaberite formulu bez acetona.

– Lako je zanemariti nokte – ali koristeći neke osnovne korake možete zadržati nokte zdravim i jakim.

E.K.

 

The following two tabs change content below.
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.