Nedjelja je obiteljski dan, a obitelj je uvijek na okupu za stolom. Pripremite savršen  ručak, naš današnji prijedlog je juha s griz knedlama i šnicle u umaku od paradajz sosa i sira.

Teleća juha s griz knedlama

Za 8-10 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 sata

3/4 kg koljenice

3 l vode

2 režnja češnjaka

goveđa kocka za juhu (po želji)

2 mrkve

stabljike peršina i celera

1 korijen celera

1 zeleni dio poriluka

1 korijen korabice

1 luk

1 list kelja

1 krumpir

1 paradajz

½ paprike

komadić karfiola

½ ljuske jajeta

peršin ili vlasac (sitno nasjeckan za posipanje)

15 dag soli (3 žlice)

5-8 zrna papra

Priprema: Meso operite i stavite u hladnu, posoljenu vodu pa dodajte povrće za juhu i par zrna papra. Kuhajte na laganoj vatri cirka dva sata. Da juha ostane bistra, žlicom uklanjajte pjenu sa površine. Za žuću boju juhe, polovicu mrkve naribajte, popržite na malo ulja i dodajte u juhu. Kad je meso skuhano (mekano), procijedite juhu, narežite mrkvu na kolutiće i dodajte u procijeđenu juhu. Na kraju dodajte sitno nasjeckani peršin ili vlasac. Napravite griz knedle i zakuhajte ih u juhu.

*Oguljen krumpir ili pola ljuske od jajeta u juhi pokupiti će suvišnu masnoću. Paprika daje poseban okus juhi, isto kao i polovice luka koje morate prvo prepeći na ploči štednjaka .

Griz knedle

½ žlice masti (ulja)

1 jaje

2 žlice griza

malo soli

Izmiješajte sve sastojke i dugo miješajte. Čajnom kaškicom stavljajte smjesu u juhu, knedle su gotove nakon samo nekoliko minuta.

 

Glavno jelo – šnicle u umaku od sira i paradajz sosa

Kombinacija mesa, sira i paradajz sosa je prosto savršena, bez obzira što se odlučite servirati kao prilog.

Za ovo jelo potrebno je 40 minuta. Sastojci su dovoljni za četiri osobe.

Sastojci

  • 8 šnicli
  • 200 gr naribane gaude
  • 1 dl paradajs sosa (passata)
  • so, biber, začini po želji

Način pripreme

Šnicle dobro istucati i začiniti. Pržiti brzo i kratko na maslinovom ulju dok ne dobiju zlatnu boju Nakon toga ih sklonite iz tave i posložite u tepsiju. Paradajz sos istresti u tavu u kojoj su se pekle šnicle i kratko pirjati. Posoliti, začiniti i preliti preko šnicli. Posuti ribanim sirom. Peći na 180 stupnjeva 30-ak minuta.

Prilog

Kao prilog predlažemo vam rižu, makarone ili tjesteninu.

 

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.