Nikad nije kasno da počnete saditi cvijeće u vašem vrtu kako bi uživali u njemu u kasno proljeće ili ljeto. Za sve one koji imaju svoj vrt donosimo nekoliko savjeta o sadnji cvijeća

Kada je najbolje vrijeme za sadnju?

Ne postoji određeni datum kad morate saditi cvijeće. Sadnja cvijeća isključivo ovisi od vremenskih uvjeta i vrste biljke. Neki ljubitelji cvijeća već s prvim zrakama sunca počinju saditi cvijeće, što je pogrešno. Neke biljke neće preživjeti povremene mrazeve koji se javljaju u rano proljeće.

– Sadite biljke nakon što prestanu mrazevi. Biljke koje se presađuju s mjesta na mjesto mogu se presaditi čim vlažnost zemlje to dopusti i kad se zemlja odmrzne. Gomolji se mogu saditi čim temperatura zemlje pređe 5 stupnjeva celzija.

Najbolje cvjetnice za sadnju

Ukoliko želite da vam vrt već s veljačom procvjeta sadite biljke koje će vam cvjetati dugi niz godina npr. tulipane. Isto tako neke biljke koje posadite u proljeće dat će vašem vrtu živopisnost boja u jesen.

Pazite kad kupujete sjeme ili gomolje da je proizvedeno iste sezone kada ćete ga i saditi. Sadite poslije zadnjeg mraza. Sadite u zemlju koja je dobro drenirana i sa dosta komposta. Kada sadite pazite na preporučenu dubinu sadnje. Dobro zalijte poslije sadnje.

Cvijeće koje sadite dolazi u mnogo različitih varijacija. Pored vrste, cvijeće se razlikuje i po boji, obliku lišća, visini…

Probajte neke od ovih vrsta:

Begonije – rastu na zasjenjenim mjestima, ako želite da biljke rano procvjetaju sadite ih u zatvorenom prostoru početkom ožujka.
Dalije – predivne visoke biljke, koja svakom vrtu daju neku vrstu drame. Cvjetaju čitavo ljeto do prvih mrazeva.
Gladiole – kada usljed velikih vrućina sve ostale biljke se uspavaju, gladiole će vas oduševiti svojim grozdovima cvjetova.
Pored sezonskog cvijeća, koje smo iznad spomenuli, u vrt možete posaditi i neko višegodišnje kojem ćete se oduševljavati iz godine u godinu.
Plamenac – sadite u dobro dernirano tlo, koje je u polusjeni.
Lažni ljiljan ili Hemerocallis – cvijeće koje voli vlažno tlo.
Clematis – je puzavica, obožava sunčane pozicije, dolazi u više boja.

Prije sadnje cvijeća dobro proučite kako cvjeta, kad cvjeta, voli li hlad ili sunce, kako podnosi sušu… na osnovu svega toga izradite plan sadnje. O planu sadnje i mapiranju vašeg vrta nekom drugom prilikom.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.