U Bosni i Hercegovini su u tijeku pripreme procedura za pojačanu sanitarnu inspekciju ranije je za medije rekla pomoćnica federalnog ministra za javno zdravlje dr Aida Pilav, ističući kako su problem svi ulazi u zemlju, što se ne odnosi samo na zračni put.

”Do kraja ovog tjedna bi trebale biti izdate sve mjere zaštite od ovog virusa”, rekla je Pilav.

Što je ebola?

Ako se ebola ne zaustavi, posljedice bi mogle biti katastrofalne, upozoravaju iz WHO. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine 4. kolovoza je objavio osnovne informacije o ovoj zaraznoj bolesti, koji su simptomi bolesti, kako se širi i kako je spriječiti.

Ebola (Morbus viralis Ebola-nazvana i Afrička hemoragijska groznica) je rijetka ali teška, često smrtonosna virusna zarazna bolest kod ljudi i primata (majmuni, čimpanze i gorile) izazvana infekcijom ebola virusom. Prvi put je opisana 1976. godine, nakon istovremene pojave u Južnom Zairu i Sjevernom Sudanu, sa preko 600 oboljelih.

S obzirom na intenzivne međunarodne komunikacije, moguća je importirana Ebola kada se infekcija može prenijeti bliskim kontaktom, sa krvlju i dr. tjelesnim tekućinama (krv, slina, stolica, urin, znoj i sl.) oboljelih ili umrlih, ali i kao bolnička infekcija (preko kontaminiranih instrumenata). Prirodni rezervoar virusa je nepoznat. Obično se prva osoba (index slučaj) zarazi kroz kontakt sa zaraženom životinjom.

U zapadnoj Africi je u tijeku epidemija ebole, od koje je dosad preminulo 887 od ukupno 1.600 zaraženih.

Simptomi

Bolest počinje naglo, visokom temperaturom (>38 oC) praćenom glavoboljom, bolovima u mišićima, kostima, grloboljom, povraćanjem, proljevom. Nakon 3-4 dana javlja se gastroinestinalno, plućno krvarenje, krvni podljevi konjunktiva, zatim u koži. Uz epidemiološki podatak o boravku osobe (unazad 21 dan) na području na kojem su registrirani oboljeli od ebole i pojavu visoke temperature, potrebno je odmah se javiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Zaražena osoba (njezine tjelesne tekućine) postaje zarazna za druge sa pojavom prvih simptoma. Neliječena -smrtno završi u roku od 10 dana. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, epidemiološke ankete i laboratorijskih parametara, potvrda dijagnoze izolacijom uzročnika.

Zašto je teško napraviti lijek protiv ebole?

Ne postoji cjepivo protiv ebole, no postoji eksperimentalni lijek.

Eksperimentalni lijek su navodno primili američki misionari Kent Brantly i Nancy Writebol, koji su oboljeli od ebole dok su liječili pacijente u Liberiji. Njihovo stanje se poslije uzimanja seruma poboljšalo i oni se sada liječe u izolaciji u bolnici u Atlanti.

Eksperimentalni lijek dan je američkim misionarima koji su oboljeli od te smrtonosne bolesti, nakon čega se njihovo stanje popravilo. Ovaj lijek se proizvodi se iz lišća duhana i teško ga je proizvesti u većim količinama. Serum poznat pod nazivom “Zi Mep”, sastoji se od tri antitijela proizvedenih pomoću modificiranih listova duhana, kojima treba nekoliko tjedana da narastu.

Serum “Zi Mep” dosad nije podvrgnut sigurnosnim testovima nad ljudima. “Zato su trenutno dostupne tek male količine ovog lijeka”, priopćila je kompanija “Mep Bio-Pharmaceuticals”, dodajući da radi na tome da što prije poveća proizvodnju.

Kako se može spriječiti?

Zavod za javno zdravstvo FBiH savjetuje da se izbjegava izravan, nezaštićen kontakt s krvlju i tjelesnim tekućinama osobe oboljele/umrle od ebole, odnosno mogućim kontaminiranim/zagađenim predmetima. Također, potrebno je izbjegavati bliski kontakt s divljim životinjama te ne jesti meso divljih životinja.

Vrlo je važna primjena higijenskih mjera zaštite tijekom rada sa oboljelim i njihovim biološkim materijalima. Potreban je nadzor kontakata (osobe koje su bile u bliskom, izravnom kontaktu sa tjelesnim tekućinama oboljelog), mjeriti tjelesnu temperaturu dva puta dnevno, a u slučaju pojave groznice nužna hitna stroga bolnička izolacija.

Osobe za koje se sumnja da su bile izložene infekciji virusom ebole trebaju se odmah javiti u najbližu zdravstvenu ustanovu radi savjeta i medicinske pomoći.

Bljesak.info/moja.ba

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.