Što reći prijateljici kad se žali na svoju težinu? Hoćete je podržati i ohrabriti da krene na dijetu? Ili ćete pratiti neizgovorena pravila ženskog prijateljstva i reći joj da odlično izgleda baš kako izgleda?

Novo istraživanje tvrdi da je druga opcija zapravo najefikasniji način da se tvoja prijateljica ne samo osjeća bolje, nego i potencijalno joj pomognete da se prestane brinuti o svom tijelu i s druge strane, da gubi na težini.

Studija, koja je objavljena u nedavnom broju časopisa Personal Relationships , provedena je na 100 ispitanika ženskog fakulteta u Kanadi  kako bi saznali kako poruke koje su dobili od svojih najmilijih utiču na njihovu zaokupljenost težinom i povećanje težine tijekom devet mjeseci. Do kraja studije, oni koji su na početku bili zabrinuti za svoju težinu, uglavnom su dobili pozitivne poruke – kao što su, “Izgledaš sjajno baš kakva si”. Oni su nakon ovoga zaista smršavjeli.

Oni koji su imali istu početnu zabrinutost, ali kojima su rekli njihovi najmiliji da pokušaju s fitness-om za gubljenje težine, zapravo dobili u prosjeku 4 kilograma tijekom tih mjeseci.

“Ako mislimo da ono što je najbolje za zdravlje naših najmilijih je izgubiti na težini, onda naravno, želimo da podržimo taj cilj,” kaže Christine Logel , docent na Sveučilištu u Waterloo i koautor studije za Huffington Post, “Ali, realnost je, da su naši voljeni mogli izgubiti težinu dosada, oni bi već to učinili.”

Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da dijete ne pale ako to ističemo, Logel ima pravo. Osjećati se loše o veličini svog tijela ne pomaže ljudima da izgube na težini – to ih stavlja samo u veći rizik od dobivanja viška kilograma. Stres od preokupacije težinom može izazvati ljude da izgube kontrolu i da jedu više ili čak prestanu potpuno sa jelom. Odobrenja društva, s druge strane , pokazano je da podržava fizičko zdravlje.

Rezultati ukazuju na to kako slaganje sa prijateljem da treba izgubiti na težini ili izbjegavanje priče o svojoj težini nije od pomoći kada kaže, “Ja sam tako debela”. Jedina poruka koje zapravo ima pozitivne efekte na dobrobit su prihvaćenije njegove težine .

Izgleda kako je, u ovom konkretnom primjeru , nema dobrog ishoda kada mučimo naše voljene o njihovoj težini, bez obzira koliko su naše namjere dobre”, rekla je Logel. “Oni te poruke na sve strane dobivaju, tako da ne treba da to čuju od nas.”

Nudeći sigurnost, umjesto pritiska, možete učiniti da je žena manje napeta i uzrokovati da ona izgubi na težini bez gubljenja mentalne kontrole zbog tjelesnih nesigurnosti.

”Jedna velika mana ovog istraživanja, međutim, bila je kako društvena očekivanja da žene budu mršave su paralelne s ovim komentarima od prijatelja. Sve u svemu, ona mogu napraviti pritisak da izgubite težinu. Da živimo u drugačijem svijetu – onaj koji ne izlaže maloljetne, pothranjene modele kao ideal ljepote i njeguju kulturu straha i odbacivanja oko debljanja i vjerojatno da nećemo biti u mogućnosti da uzmemo zdravu kritiku, mršavimo bez stresa i zbog toga ćemo koristiti yo-yo dijete”, kaže Logel. ”Ali, kako sada stvari stoje , svaki put žena kada žena gleda televiziju ili gleda svoje Facebook novosti , ona je podsjećana na svoj izgled i težinu.”

Na kraju dana , ako ti je stalo do zdravlja i dobrobiti prijatelja koji misle da trebaju izgubiti na težini, prihvaćanje i uživanje u svom vremenu zajedno je super, bez obzira jeli ili nije potrebno izgubiti na težini zbog zdravstvenih razloga.

E.K.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.