Svi znamo nekoga tko se rukuje mlitavo kao riba na suhom, ali i one koji su vam sposobni pretvoriti šaku u prah svojim entuzijastičnim stiskom. Iako su obje skupine jednako neugodne, čini se da ovi drugi imaju veće šanse za dug i zdrav život, pokazuje nedavno istraživanje objavljeno u časopisu “The Lancet”.

Iako zvuči bizarno, zapravo je vrlo logično. Jačina stiska šake pokazatelj je snage mišića, a upravo se to pokazalo kao precizan dijagnostički postupak za određivanje degenerativnih bolesti koje dolaze sa starenjem organizma.

Istraživanja su pokazala da se jednostavnim testom jačine stiska može predvidjeti zdravlje i mnogo mlađih osoba nego što se mislilo. Istraživanja 90-ih godina prošlog stoljeća uglavnom su se temeljila na testiranju osoba od 75 do 84 godine starosti, no od tada se dobna granica sve više spuštala. Prošlogodišnje istraživanje obuhvatilo je više od 100 tisuća osoba od 35 do 70 godina starosti i pokazalo da se da za svakih pet kilograma jačine stiska smanjuje rizik od smrtnosti za jedan naprama šest. piše Index.hr.

Što ako ste mlađi od te dobne skupine? Nema razloga za zabrinutost. Jačina stiska šake doseže vrhunac u 30-im godinama života, što se poklapa s općim zdravljem ljudskog organizma, pogotovo krvožilnog sustava što je dio tijela koje stisak šake najpreciznije dijagnosticira, čak i bolje od uobičajenog mjerenja krvnog tlaka.

Zato, ako imate čvrst stisak – odlično.

Ako nemate, nema razloga za paniku, riječ je samo o indikatoru mogućeg problema na kojemu se može raditi jednostavnim vježbama za koje vam treba samo loptica. Zato nabavite tenisku lopticu ili je “otmite” psu iz usta i vježbajte stisak šake nekoliko minuta dnevno. Može vam samo pomoć

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.