Srce muškaraca i žena stari različito, pokazuje studija objavljena u utorak.

Studija objavljena u američkom časopisu Radiology ne objašnjava zapravo uzroke tih razlika ali bi mogla ukazati na različite oblike srčanog zatajenja kod oba spola i dovesti do razvoja ciljanog liječenja, ocjenjuju ti istraživači.

“Naši rezultati su eklatantna demonstracija ideje prema kojoj bi srčane bolesti mogle imati različite uzroke u muškaraca i žena što bi zahtijevalo prilagođena liječenja”, ističe Joao Lima, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins, glavni autor istraživanja.

Studija se sastojala u analizi IRM (slika dobivena magnetskom rezonancijom) srca gotovo 3000 odraslih osoba u dobi između 54 i 94 godine koje ne boluju od nikakve srčane bolesti. Praćeni su deset godina i na kraju tog razdoblja istraživači su napravili novi IRM kako bi dobili slike srca u 3D.

Kod oba spola lijeva komora smanjuje se s godinama. Kod muškaraca studija otkriva da mišić koji okružuje tu šupljinu raste i širi se starenjem dok kod žena ima tendenciju smanjivanja.

Širenje mišića i smanjenje volumena lijeve komore povećavaju opasnost od srčanog zatajenja. No te opservacije sugeriraju da bi se ta patologija mogla različito razvijati kod muškaraca i žena, ocjenjuju stručnjaci.

Za smanjenje te opasnosti, kardiolozi prepisuju lijekove koji smanjuju širinu mišića srca i jačaju njegovu snagu.

No, studija daje naslutiti da zatajenje srca nema isto podrijetlo kod oba spola i moguće je da im ne koristi isto liječenje.

Bolesti srca pogađaju više od pet milijuna Amerikanaca a manifestiraju se postepenim slabljenjem srčanog mišića i njegove sposobnosti da pumpa krv.

Studija je pokazala da se na deset godina težina lijeve klijetke povećala za osam grama u prosjeku kod muškaraca a smanjila za 1,6 grama kod žena, piše Hina.

Kapacitet punjenja te klijetke smanjena je kod oba spola ali brže kod žena.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.