U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar već određeno vrijeme postoje problemi za obavljanje pretraga za hormon štitnjače.

Razlog zbog kojeg je teško odraditi ovaj nalaz je što, s vremena na vrijeme, nema reagensa, tvari koja je ključna za obavljanje ovog nalaza.

Kako smo neslužbeno saznali, reagensa u bolnici trenutno ima, ali je pitanje koliko će trajati, piše Bljesak.info.

”Razlog zbog kojeg nedostaje ove tvari je što liječnici previše propisuju pretrage koje zahtijevaju reagens. Traže pretrage za što treba i ne treba, a ne pitaju se ima li materijala u laboratoriju za obavljanje nalaza”, otkrio je za Bljesak.info izvor iz bolnice.

Reagens je bilo koja tvar u kemijskoj reakciji koja služi za određivanje, mjerenje, ispitivanje ili proizvodnju drugih tvari. Kada se jednom otvori, mora se i iskoristi jer ga se ne može čuvati.

Negodovanje zbog nemogućnosti vađenja ovog nalaza su posebno izrazile trudnice koje su zbog svog stanja primorane ovu pretragu obaviti privatno.

”Kad su mi rekli da nema reagensa i da ne mogu obaviti nalaze u bolnici, prva opcija mi je bila da nalaz uradim privatno, što sam i učinila. Uradila sam nalaz privatno, ali mi se kasnije pogoršalo stanje, te sam nalaz uradila i u bolnici. Za hitne slučajeve je reagensa bilo i nalaz koji sam tada uradila nije isti kao nalaz koji sam privatno odradila”, objašnjava trudnica iz Mostara.

Kako  je neslužbeno rečeno iz bolnice nalaz za hormon štitnjače u privatnim klinikama je moguće uraditi za 30 do 50 KM, ali on nije pouzdan kao nalaz urađen u bolnici.

 

 

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.