Razvoj mozga u prve tri godine je najintenzivniji i najosjetljiviji, jer sve ono što izostane ili bude narušeno u toj dobi može imati dalekosežne posljedice, kaže pedijatrica dr. Giovana Armano.

”Beba, čim se rodi, ima izuzetnu moć za osjećanje i učenje. Osjećaji su vrlo važni i, što ih više uključimo, intenzivniji je odgovor. Na toj osnovi djeluje i senzorička integracija”, kaže dr. Armano. To je metoda koja se primjenjuje u terapiji poremećaja komunikacije, no dr. Armano smatra da mora biti prisutna kod svih beba, piše 24sata.

dijete mamačita

”U najranijoj dojenačkoj dobi beba ima razvijen osjećaj dodira, voli da je se mazi. Ima izuzetno razvijen i osjet njuha. Prepoznaje mamu i miris majčina mlijeka. Beba čuje, a iako ne razumije sve što joj kažemo, shvaća po boji glasa i nježnim riječima popraćenim dodirom, ljuljanjem”, pojašnjava pedijatrica i dodaje kako je jako važno da bebu izravno gledamo. Isprva može vrlo kratko, a potom sve dulje zadržati pogled i pratiti što joj se priča.

Kroz osjećaje beba uči, npr. povezuje miris majčina mlijeka s vremenom kad će jesti. Za malo veću djecu igra je sastavni dio učenja. Ponekad se čini da su se roditelji zaboravili igrati. Sjednite na pod, ugasite TV i mobitele i budite s djecom. Slažite kockice, pjevajte im, čitajte i pričajte, potaknite njih da razgovaraju o svom danu, igrajte se skrivača. Budite što više u prirodi, skačite po lokvama, potaknite ih na kreativnost jer svaka nova situacija im je izazov, a rješavanje razvija mozak, piše 24sata.

Socijalizacija kreće oko 3. godine

U toj dobi dijete mora shvatiti da nije samo na svijetu i da se sve ne vrti oko njega. Dobro je da se tad uključi u kolektiv, nađe prijatelja, čak se i posvađa s njim oko kockica ili autića. A tad ćete mu objasniti da treba dijeliti i tolerirati druge.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.