Radite to “zatvorenih očiju'”

Pričamo, naravno, o upotrebi kondoma pri spolnom odnosu. Mnogi bi mogli doslovno zatvoriti oči na ovaj tekst i pomisliti: Nema tu ništa novo, sve znam o tome kako se koriste kondomi.

Ipak, evo prilike da provjerite znate li zaista pravilno koristiti kondome i koje su najčešće pogreške. Imajte pri tome na umu: Bolje spriječiti nego liječiti!

Čekate predugo

S uporabom kondoma pri spolnom odnosu ne treba čekati predugo. U kanalu penisa nalazi se dovoljno sjemene tekućine koja može uzrokovati začeće čak i prije ejakulacije, poručuje Lauren Streicher, profesorica ginekologije sa Sveučilišta Northwestern.

Odgađanje korištenja kondoma daje više vremena i za razvoj infekcije i spolno prenosivih bolesti, piše Večernji list.

Ne provjeravate ispravnost

Čak 83 posto žena i 75 posto muškaraca ne provjerava ima li oštećenja na kondomu prije uporabe. Razumijemo, u trenutku kada posegnete za jednim, ne želite “trošiti vrijeme” na pregledavanje kondoma, no to biste ipak trebali napraviti. Ako je ljepljiv, na mjestima izbljene boje ili ima neko drugo oštećenje, ne riskirajte. Radije kupite novo pakiranje kako ne biste kasnije “lupali glavom po zidu”.

Krivo postavljanje

Kada izvadite kondom iz zaštitnog pakiranja, svakako provjerite da je na “pravoj strani. Istisnite zrak iz “kapice” na vrhu kondoma i pri postavljanju na spolovilo svakako ga odrolajte skroz do kraja kako bi što manje kože bilo neotkriveno. Na taj ćete način spriječiti spolno prenosive bolesti. A i neželjenu trudnoću.

Dva za “bolju sigurnost”

Ne u ovom slučaju. Istovremena uporaba dva kondoma neće povećati postotak sigurnosti već će vjerojatnije uzrokovati da oba lakše skliznu i ostanete bez zaštite. Provjerite ispravnost kondoma prije uporabe i slijedite upute za korištenje i imajte na umu: Jedan je dovoljan ako ga koristite pravilno.

Kriva veličina

Nisu svi kondomi univerzalne veličine, baš kao što i nisu svi penisi iste veličine. Da bi impresionirali djevojke ili zbog nekih drugih razloga nerijetko muškarci kupuju kondome krivih veličina i pri tome rade pogrešku. Ako je kondom premali, može puknuti. Ako je preveliki, skliznut će i ostaviti vas nezaštićene.

Držite kondome u novčaniku

Jedna od najčešćih pogrešaka. Novčanik stalno vadite i otvarate, vjerojatno i savijate, a ako ga nosite u džepu toplina vašeg tijela će uništiti materijal od kojeg je napravljen. Kondome držite na tamnom, suhom i hladnom mjestu ako želite izbjeći nastanak rupica, puknuća i ostalih oštećenja na kondomu koje uzrokujete sami.

Ne koristite kondom

Kondomi su jedna od najsigurnijih načina zaštite od spolnih bolesti i neželjene trudnoće te ako ga ne koristite radite veliku pogrešku, posebice ako nemate stalnog partnera ili partnericu.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.