Dobro napravljene cipele ne štete nogama, ne ometaju cirkulaciju niti rad zglobova i mišića, a neće vam ni deformirati stopala. U cipelama provodite jako puno vremena i zato je izuzetno važno kakve su.

Ponekad vam se može činiti da je neki model cipela vrlo ugodan, ali kada ih kupite i počnete nositi, shvatite da su vrlo neudobne i s vremenom ih počnete izbjegavati. Znači, potrošili ste novac bez veze.

Ovdje je 11 savjeta za kupovinu cipela:

– Pazite da dio za petu i prste zadržava svoj oblik. Kada ih stisnete i pustite, ne bi trebalo ostati deformirano.

– Peta mora biti tvrda jer mekana će brzo propadati zbog čega će vam biti neugodno hodati.

– Mnogi imaju jedno stopalo malo veće od drugoga i broj cipela trebalo bi birati prema većem stopalu. Isprobajte više modela i vodite se time da obuća mora biti udobna za oba stopala.

– Stabilnost je bitna stavka kod kupovine novih cipela, posebno kod onih s visokom petom. Noga vam u njima ne smije kliziti.

štikle bež

– Obratite pažnju i na fleksibilnost potplata. Uzmite cipelu u ruku i savijte. Nedovoljno fleksibilna obuća sprječava normalno kretanje zglobova na stopalu. To može dovesti do poremećaja u hodanju i brzog umora.

– Ne kupujte cipele koje ograničavaju vaša stopala u nadi da ćete ih razgaziti i biti u mogućnosti nositi. To može dovesti do problema s cirkulacijom i poremećaja u radu mišića. Osim toga, takve cipele brzo gube svoj oblik.

– Prije odlaska u kupovinu, napravite obrise svojih stopala. Stanite u čarapama na papir, olovkom napravite obrise i kasnije to izrežite. U trgovini stavite modele svojih stopala u cipele koje vam se sviđaju, i ako se papir nigdje ne savija, neće ometati vaše stopalo u kretanju.

– Kupujte nove cipele u kasno popodne jer noge pomalo otiču kako se bliži kraj dana. Kupite li cipele ujutro, mogle bi vas tijekom nošenja početi žuljati. Cipele bi morale biti ugodne za nošenje stalno.

ubitačne štikle

– Prije kupovine provjerite rukom kakve su iznutra. Morale bi biti mekane i bez grubih šavova.

– Kada ih stavite na noge, prošetajte u trgovini po tvrdoj podlozi. Mekani tepisi mogu vas zavarati da su cipele ugodnije nego što zaista jesu.

– Kod cipela s vrlo visokim potpeticama držite se pravila da peta ne bi smjela biti veća od 9,5 centimetara, a udaljenost između potplata i pete ne manja od 3 cm. Što je ta udaljenost kraća, cipele su nestabilnije, prenosi 24sata.

The following two tabs change content below.
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.