Predavanje ‘Važnost pravilne prehrane u životu dijabetičara’ mag. nutr. Nevene Pandža bit će održano u utorak 14. lipnja.

Predavanje će se održati u 18:30 u Edukacijskom centru doma zdravlja u Mostaru.

Svojim dolaskom podržite rad Udruge dijabetičara u HNŽ ‘Insula’ te naučite o jednom važnom aspektu u životu ljudi sa ‘slatkim’ stanjem.

Nevena Pandža je za Bljesak.info i Moja.ba ukratko ispričala o večerašnjoj temi i važnosti zdrave prehrane.

Držati šećer ‘pod kontrolom’

”Sve oblike šećerne bolesti karakterizira povišena razina glukoze u krvi, te je zapravo osnova uspješnog liječenja održavanje vrijednosti šećera u krvi unutar normalnih vrijednosti (3.8 do 6.9 mmol/L)”, pojašnjava Nevena, dodajući da ovisno o kojem tipu šećerne bolesti se radi, primjenjuje se nekoliko pristupa: smanjenje potreba organizma za inzulinom pomoću pravilne prehrane, tjelovježbe i određenih lijekova; poticanje lučenja inzulina pomoću tableta i samog inzulina; te nadomještanje potpunog nedostatka inzulina inzulinskim injekcijama.

”Za uspješno liječenje šećerne bolesti treba vrlo često uskladiti sve navedene metode liječenja”, govori Nevena.

Preporučena prehrana za dijabetičare, kaže Nevena, nije neka posebna dijeta nego umjerena, raznolika i pravilno uravnotežena prehrana koja se općenito preporučuje svim ljudima.

”Pravilna prehrana je iznimno važan dio liječenja dijabetesa. Budući da naše potrebe za inzulinom ovise o tjelesnoj masi i količini hrane koju unesemo u danu, navedenom prehranom smanjujemo potrebe za inzulinom. Bez pravilne prehrane nema uspješnog liječenja, a zajedno s tjelesnom aktivnošću čini prvi, osnovni temelj terapije”, kaže Nevena, dodajući kako postoje individualne razlike, odnosno prilagodbe, ovisno o tome liječi li se osoba pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću i dodatno propisanim tabletama i/ili inzulinom.

Samokontrola i šetnja

”Pravilna prehrana podrazumijeva zastupljenost i iskorištavanje svih bitnih hranjivih tvari i nutrijenata: ugljikohidrata, proteina, masti, vitamina, minerala i vode u preporučenim omjerima, prema individualnim potrebama svake osobe, kako bi se održala energetska ravnoteža i zdravlje tijela”, pojašnjava Pandža, i preporučuje da se trebaju imati redovni obroci.

”Treba birati složene ugljikohidrate i proizvode napravljene od cjelovitih žitarica (integralni kruh, tjestenina i riža), svaki dan konzumirati svježe povrće i voće, dati prednost kuhanoj i pirjanoj hrani, pripaziti na količinu šećera, soli i masnoća koja se nalazi u proizvodima ili se dodaje prilikom pripreme hrane, birati nemasna mesa i ribu, piti dovoljne količine vode te koliko god bilo teško – naučiti se samokontroli”, kaže Pandža, savjetujući da se hrana jede za stolom u miru, s obitelji ili u društvu, te da se nakon obroka prošeta.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.