I pored stalnih upozorenja na opasnosti od UV zračenja, mnogi ljudi i dalje nemarno uživaju na plažama bez adekvatne zaštite pa mnogi kući dođu crveni ‘kao rak’ a neki pak završe i s ozbiljnim opekotinama.

Ako ste i vi pokleknuli pred toplim sunčevim zrakama te se, nakon sunčanja, mr. sc. Ana-Marija Sulić, dr. med. Germatolog, savjetuje kako da pravilno liječite opekline od sunca.

”Pojava sunčanih opeklina ovisi o jačini UVB zračenja, trajanju izlaganja, o debljini rožnatog sloja kože i o količini melanina u koži (pigmentaciji). Sunčevo svjetlo osobito je jako na morskoj obali i na velikim nadmorskim visinama, gdje je važna i refleksija UVB zraka preko vode, pijeska ili snijega. Eritem se pojavljuje 4-6 sati nakon izlaganja UV zrakama, a najjači je nakon 12-24 sata, a obično iščezava nakon 72 h”, objašnjava za Bljesak.info dr. Sulić napominjući kako je tada koža crvena, edematozna i topla.

Kako je kazala dermatologinja Sulić u blažim slučajevima dolazi do postupnog prijelaza u pigmentaciju ili ljuštenje. U težim slučajevima pojavljuju se mjehuri, a potom i obilno ljuštenje. Također se mogu pojaviti i opći simptomi: osjećaj slabosti, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, mučnina i povraćanje.

Kako ublažiti opekline od sunca

”Blaže opekline od sunca možete ublažiti hladnim oblozima, oblozima termalne vode, losionima za hlađenje koje treba stavljati prva dva dana, a opečena mjesta treba mazati debelim slojevima neutralnih hranjivih krema.

Kad se crvenilo smiri, slijedi ljuštenje kože i stvaranje nove, “mlade” kože koja je vrlo nježna i osjetljiva pa je ne bi trebalo izlagati suncu. Tek nakon potpunog oporavka, čije trajanje ovisi o tipu kože, kožu mogu postupno vrlo postupno uz primjenu krema s visokim zaštitnim faktorom, ponovno izložiti suncu, ali isključivo u rano jutro ili poslije 17 sati”, kaže dr. Sulić.

Preporuka

Preporuka je, kaže, da se uopće ne dovedete u situaciju da vam koža izgori, jer takva koža postaje podloga za razvoj melanoma i ostalih karcinoma kože. Po povratku s ljetovanja, savjetuje se detaljan dermatološki pregled, a nakon toga jednom godišnje.

”Za razliku od blagih opeklina, teži slučajevi opeklina od sunca zahtijevaju posjet liječniku. Acetilsalicilna kiselina i indometacin mogu smanjiti jačinu sunčane opekline. Bolni, natečeni mjehuri lako se mogu inficirati i uzrokovati dodatne komplikacije koje zahtijevaju bolničko liječenje. Kod težih opeklina primjenjuju se infuzije fiziološke otopine i kortikosteroidi parenteralno”, kaže dr. Sulić.

Spriječite sunčane opekline

Kako biste spriječili sunčane opekline, Sulić savjetuje da se izbjegava izlaganje kada je sunce najjače, između 11 i 16 sati.

Mehanička zaštita od sunca podrazumijeva nošenje lagane odjeće svjetlijih boja, pokrivala za glavu i sunčanih naočala. Uz to je potrebna i primjena sredstava za zaštitu od sunca s visokim faktorom (UVA i s UVB zaštitom) u obliku krema, gelova, mlijeka i fluida prilagođenih tipu kože. Potrebno ih je nanositi neposredno prije izlaganja te svaka dva sata tijekom boravka na suncu.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.