Na porođajnom odjelu UKC Tuzla prva beba u novogodišnjoj noći rođena je 00.20 sati.

Edina Čaušević iz Živinica rodila je djevojčicu. Samo dvije minute kasnije, Edina je svom mužu Zahidu Čauševiću ‘poklonila’ i sina, piše Fena.

Osim blizanaca, od ponoći do jutros na porođajnom odjelu tuzlanske bolnice rođena je još samo jedna beba. Inače, u posljednja 24 sata u UKC Tuzla rođeno je ukupno 14 beba, a osam njih su djevojčice.

Dječak prva beba u HNŽ-u

Prvu bebu Hercegovačko – neretvanska županija je dobila u 00:45 sati. Majka bebe je Majda Bilal koja je porodila mušku bebu težine 4870 gr., dužine 57 cm. Kako je priopćeno iz KB ‘dr. Safet Mujić’ ovo je njezina druga beba.

Druga beba rođena u Mostaru je na svijet došla u 3:15 sati u SKB Mostar. Mušku bebu je porodila Marija Žulj. Beba je u trenutku poroda bila teška 3800 gr., a dužina je 54 cm. Gospođi Žulj je ovo treća beba.

Dežurni liječnici su istaknuli kako su porodi protekli bez komplikacija, te da su majke i bebe u dobrom stanju.

Iz SKB Mostar istaknuto je kako je u proteklih pet godina zabilježen povećan natalitet, kada je u prosjeku godišnje bilo oko 1500 poroda. U zadnje dvije godine zabilježen je blagi pad, te je tako u 2014. godini rođeno 1850 beba, a u 2015. godini rođeno je 1769 beba, piše Bljesak.info.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCUS na Jezeru, tri minute iza ponoći rođena je prva beba u Kantonu Sarajevu, javlja agencija Anadolija.

Majku prvorođene bebe nekoliko minuta nakon porođaja posjetili su novoizbarani dogradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka u društvu tajnika Gradske uprave Elvira Hadžiahmetovića koji su porodilju darovali buketom cvijeća te novčanim iznosom od 500 konvertibilnih maraka.

Ponosna majka iz Sarajeva Alisa Vujinović kazala je kako je porođaj protekao uspješno te kako je presretna.

“Porodila sam se u 00:03 sati, rodila sam dječaka od četiri kile i 50 grama. Nemamo još uvijek ime, ali imat ćemo uskoro. Osbolje je fenomenalno, nikog neću izdvajati, doktor ima sve pohvale. Hvala lijepo na poklonu, zahvaljujem se dogradonačelniku, zaista nisam očekivala ovo. Imam djevojčicu od šest i pol godina, raduje se bratu, to mi je bio glavni motiv da djevojčica dobije bracu”, kazala je Vujinović kroz suze, ali i smijeh.

Odmah nakon prvorođene bebe na klinici na Jezeru nešto iza ponoći rođena je i druga muška beba, potvrdio je doktor Muhamed Ardat.

U novogodišnjoj noći dvije bebe

Gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović danas je zlatnikom darivao prvorođenu bebu u novoj godini u Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka.Gavranović je majci prvorođene bebe Renati Stojaković uručio i 1.000 KM, kao i kozmetički set.

On je istakao da je potrebna podrška pronatalitetnoj politici u Srpskoj.

“U Banjaluci prigodno darivamo prvorođenu bebu, što je simbolično. Podržavamo pronatalitetnu politiku, odnosno sve obitelji koje imaju četvoro i više djece, ali i one koji žele da imaju svoje potomstvo”, rekao je novinarima Gavranović.

On je svim građanima Banja Luke poželio sretnu i uspješnu novu godinu.

Stojakovićeva je rekla da joj je ovo prva beba i zahvalila Gavranoviću na uručenim darovima.

U novogodišnjoj noći u Banja Luci rođene su dvije bebe.

 

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.