Pojavila se još jedna studija koja ukazuje na sve koristi koje možemo imati od konzumacije čokolade. Evo još jedno opravdanje za sve one koji neizmjerno vole čokoladu. Studija objavljena u časopisu Appetite, tvrdi da čokolada poboljšava pamćenje i kognitivne funkcije, piše Mirror Online.

Dalje se tvrdi da prevenira srčane bolesti, čuva od moždanih udara, podiže raspoloženje. Slatki grijeh nas može učiniti pametnijima ako je vjerovati ovoj nedavnoj studiji.

Čokolada i mozak

Studija je uspoređivala kognitivne sposobnosti ljudi koji su jeli čokoladu manje od jednom tjedno i onih koji su je jeli jednom tjedno. Rezultati su pokazali da je konzumacija čokolade povezana s funkcijom mozga odnosno memorijom i apstraktnim mišljenjem. Ljubitelji čokolade pokazali su manja kognitivna odstupanja.

Jedan od autora studije, psiholog Merril Elias potvrdio je Washington Postu, da čokolada utječe na cijeli niz kognitivnih domena. Psiholog Elias počeo je proučavati kognitivne sposobnosti još 1970. godine na više od 1000 ljudi u državi New York. Prije petnaestak godina počeo je istraživati prehrambene navike ljudi i započeo testirati kako čokolada djeluje na mozak.

Njegovi rezultati pokazali su vrlo pozitivan utjecaj čokolade na bolje funkcioniranje mozga. Studija tvrdi da konzumacija čokolade ima velike koristi za osobu da bolje obavlja dnevne zadatke, da se npr bolje prisjeti nekog broja, da radi dvije stvari odjednom, da ne zaboravlja što treba kupiti u dućanu.

Rezultati studije podupiru nedavna klinička istraživanja da regularno uzimanje flavenola kakaa može biti dobro za kognitivne funkcije mozga i možda zaštititi od normalnih promjena koje stižu kako mozak stari. Čokolada pomaže u borbi protiv srčanih bolesti.

Pacijentima s dijabetesom tipa II koji imaju visoki rizik nastajanja srčanih bolesti davana je čokolada kao dnevni lijek protiv angine pectoris i srčanog infarkta. Čokolada koju su kreirali znanstvenici i koja možda nije tako ukusna kako očekujete, može imati potencijalno bolji učinak u borbi protiv srčanih problema nego lijekovi koji se trenutno prepisuju, kaže studija.

S više kakaa

Antioksidativna svojstva čokolade čine je super namirnicom. Ali samo dok je količina kakaa veća od 60 posto. Flavonoidi iz čokolade proizvode u tijelu nitrični oksid koji poboljšava protok krvi, a rezultat toga je sniženje tlaka. Ne djeluju tako sve čokolade, samo tamne sa velikim udjelom kakaa. Tamnije imaju i manje šećera.

Čokolada nas čini sretnijima. Osim očite sreće kad je jedemo, dobivamo i solidnu količinu feniletlamina kemikalije koja se otpušta kada se zaljubimo. Čokolada smanjuje opasnost od karcinoma. Flavonoidi su antioksidansi u čokoladi koji sprečavaju tijelo da stvara slobodne radikale koji oštećuju stanice, a to može dovesti do nastanka karcinoma. Samo tri puta mjesečno dovoljno je jesti tamnu čokoladu, a tko zna što se događa ako je jedemo svaki dan…

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.