”Žene su po pitanju reproduktivnog zdravlja usmjerene na ginekologe te su, u tom pogledu, u boljem položaju nego muškarci”, rekao je specijalist psihijatrije dr. Nikola Divić.

Divić objašnjava kako u slučaju dobro izgrađenog odnosa povjerenja liječnik- pacijentkinja, pacijentinja svom ginekologu može iznijeti i neke intimnije detalje, odnosno probleme i doboti ogovarajući savjet odnosno liječenje ukoliko je potrebno, ili barem može biti usmjerena kuda da traži pomoć.

Ženama dostupnije liječenje

Liječnik Divić je rekao kako žene kod nas ne zamaruju seksualno zdravlje, dok je to s muškarcima druga priča.

”Zbog raširenosti ginekoloških ambulanti, koje postoje u skoro svim domovima zdravlja, ženama je dostupnija zdravstvena zaštita u toj oblasti. Takođe, česte promotivno-preventivne kampanje upozoravaju na važnost brige o reproduktivnom, odnosno seksualnom zdravlju žena”, kaže Divić.

Kod muškaraca to nije slučaj to nije slučaj, objašnjava Divić i dodaje ”Prvo, dostupnost zdravstvenih kapaciteta, koji se bave seksualnim zdravljem muškaraca je znatno manja, odnosno do urologa je teže doći nego do ginekologa. Drugo, muškarci su skloniji da duže prikrivaju sve vrste zdravstvenih tegoba, a naročito kad su u pitanju seksualni problemi. Zbog toga često uzimaju različite preparate, koji se posvuda reklamiraju”.

Gubitak seksualne želje i disfunkcije

Ipak i jedni i drugi se suočavaju s problemima seksualne disfunkcije i seksualnih poremećaja.

”Prema istraživanju Fridmana i suradnika iz 1999.godine oko 43 posto žena i 31 posto muškaraca ima neki oblik seksualnog poremećaja, kao što su nedostatak seksualne želje ili averzija prema seksu, manjak seksualnog uzbuđenja, odnosno neuspješnost genitalnog odgovora (ED-impotencija), orgazmički problemi ili bolan koitus. Kod žena su češće tegobe u vidu nedostatka uživanja ili nezainteresiranosti za seks, odnosno orgazmičke disfunkcije, nego neuspješnost orgazmičkog odgovora, odnosno erektilna disfunkcija, koja je češća kod muškaraca”, rekao je Divić.

čest problem s kojim se u svom radu liječnih susreće je smanjenje ili gubitak seksualne želje usljed drugih psihičkih bolesti kao što su depresija, psihoza ili anksiozni poremećaji.

”Naravno, to nije tegoba koju ti pacijenti ističu u prvi plan, ali je prisutna i često remeti svakodnevni bračni život. Na ovome se radi u sklopu liječenja primarne bolesti, odnosno tijekom poboljšanja psihičkog stanja pacijenta, najčešće dolazi i do, barem djelomičnog, povratka seksualne želje”, ističe Divić.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.