Ona je mlada i neustrašiva, jedna je od sedam žena koja je skočila sa Starog mosta u Mostaru, a na ovogodišnjim skokovima upisala se u povijest kao prva žena koja je to ponovila tri puta.

Riječ je o 24-godišnjoj Dajani Dangubić iz Konjica, kojoj je adrenalin utkan u krvi.

Skokovi su ljubav

”Skokovi su za mene ljubav, jer je neopisiv mix osjećaja u tijelu u trenutku kada se pripremam popeti na most. Volim adrenalin, i način na koji se javlja iz straha i uzbuđenja, način na koji me pokreće i nosi. Osjećam da probijam barijere i pomjeram granice svojim mogućnosti, jer trudim se da živim svoje snove, postavljam si male ciljeve i konstantno radim po osjećaju stvari koje me čine sretnom. Iz dana u dan se trudim biti bolja verzija sebe, a skok je samo jedan čimbenik lanca koji gradim svojim sportskim angažmanom da bih bila ispunjena ja i moj život”, rekla je Dajana u razgovoru za Bljesak.info.

Ljubav prema skokovima, je kako nam je ispričala počela još u djetinjstvu s ocem. Dajanu i njezinog brata Danka, koji je jedan od najboljih skakača u kazan, njihov otac je često vodio na kupanje na Neretvu.

”Tako smo se penjali po stijenama i skakali, brat na glavu, a ja skok zvani ”iglica”’, prisjeća se Dajana.

Kada je diplomirala na Agromediteranskom fakultetu u Mostaru, Dajani se pojavila želja za skokom sa Starog mosta, jer je kako kaže u Mostaru htjela ostaviti dio sebe.

Skokovi s porukom

”Tada sam odlučila skočiti sa Starog koji je za bio velik izazov. U meni se tada odigrala prava mala debata, zašto skočiti, a zašto ne, razgovarala sam i s bratom. Nakon prvog skoka već iduće godine je uslijedio drugi, a ove godine sam se upisala u povijest s trećim skokom”, ponosno je istaknula Dajana, napominjući kako njezini skokovi uvijek nose poruku. Dajana je prošle godine skokom ukazivala na JMBG prosvjed, a ove godine je nosila transparent s natpisom ‘Free Gaza’.

”Velika želja mi je da se u BiH počne shvaćati da smo mi žene mnogo sposobnije i moćnije od jedine uloge za koju nas smatraju sposobnim a to je majčinstvo, pored toga hrabre smo i sposobne ma mnogo stvari”, kazala je Dajana ističući kako hrabrost za skok nije teško pronaći te da najvažnija stvar pri skokovima koncentracija.


Foto: Bljesak.info

”Uvijek uzmem par minuta za postizanje potpunog mira u sebi, kada stanem na skakaonicu ili most, duboko udahnem, kroz glavu provučem svu tehniku kako da izvedem skok, pustim uzbuđenje i adrenalin da me ‘voze’ i ‘nose’ zatvorim oči, opuštam se psihički, a tijelo ukočim u let i letim. Let traje nevjerojatno kratko, par sekundi, a svaki put imam osjećaj kao da traje cijelu vječnost. U sebi ponavljam, zategni se, čvrsto, još malo, još malo, ispravi se , ruke čvrsto i bumm osjetim vodu. I tako uvijek ponavljam u tijeku leta komande sebi samoj , pratim otvorenih očiju let do trenutka kad osjetim da upadam u vodu”, opisala nam je Dajana kako se psihički priprema i osjeća tijekom skoka.

Fizičke pripreme za skokove nikada nije radila, osim teretane u koju ide gotovo svaki dan, jer je za nju najvažnija psihička ravnoteža i mogućnost da uz glazbu i osjećaj adrenalina uspije naći mir osjeti sigurnost u sebi i polet.

Iako je prvi led probila na skokovima s mostarskog Starog mosta, Dajana je ove godine odlučila isprobati i skakaonice u regiji.

Upisana u povijest kao prva žena na skokovima u regiji

”Nastupala sam u Mojovcu, te ostala zapisana u njihovom gradu kao prva djevojka koja je skočila sa mosta visine 17 metara. Dobila sam i pehar za taj revijalni skok, koji mi je uspomena na hladnu Taru i skok. Zatim sam bila u Užicama, Kragujevcu, Banja Luci, naravno u Mostaru i za kraj sezone skokova ušla sam u povijest Jajca kao prva djevojka koja je skočila s vodopada, na prvim skokovima s istog”, ispričala nam je svoje pothvate u skokovima.


Mojkovac 18 metara prva nagrada za revijalni skok

Životni sport – olimpijsko dizanje tegova

No skokovi nisu životni sport ove dvadesetčetverogodišnje sportašice.

”Inače se profesionalno bavim olimpijskim dizanjem tegova i treniram taj sport od 13 te godine. To je moj životni sport, moj ispušni ventil, radost. Do sada sam postigla par zapaženih rezultata, a posebno sam ponosna na status državne prvakinje u kategoriji 53 kg s oborenih sedam državnih rekorda prije par mjeseci, zahvaljujući velikom zalaganju trenera Almira Karkelje i napornim treninzima”.

No svaka vrsta sporta i opuštanja u prirodi Dajani je draga, pa tako voli planinariti , kampirati, penjati se po stijenama, bavi se biciklizmom, brdskim biciklizmom, trčanjem, odbojkom. Isprobala je i paragliding, karting, rafting, paintball,…

”Volim prirodu, pa često uzmem šator i pobjegnem od civilizacije na par dana , da napunim baterije s društvom. Što se tiče adrenalinskih sportova brat i ja smo nabavili jednu ‘igračku’ flyjummper pa ponekad odem na stadion ovdje u Konjicu i skakućem, te si priuštim dozu adrenalina. Pored navedenih sportova koje sam probala u skorijoj budućnosti planiram u Sloveniji kod prijatelja ispuniti si želju sa skokom s 30.00 metara s padobranom. A naravno i bungee jump mi je jedna od još neispunjenih želja”, rekla je.


Uzice 17 metara Željeznički most

Kako nam je ispričala ova mlada ljubiteljica adrenalina, snagu, volju i motiv izvlači iz životne priče pokojnih roditelja, a podrška su joj njezin brat i ljubav.

Svim djevojkama koje imaju želju za sličnim adrenalinskim iskustvima Dajana poručuje se snaga skriva u njima.

Žena si, možeš sve!

”Ispunjavajte si želje, i malim pločicama gadite svoj put, bez obzira koliko to čudno bilo za druge. Žena si možeš sve! Samo stisni zube i probijaj led, a snaga je u nama. Uradite to! Tek tada ćete biti u potpunosti svjesni svoje sposobnosti, snage, sreće, zadovoljstva, moći, psihičkog blagostanja i samopouzdanja. Život je jedna velika pozornica, ali bitno je da naučite pljeskati sami sebi, vjerujte u sebe, radite naporno i predano i nikad ne dozvolite da vam neko izbriše osmijeh s lica. Svaki rad prije ili kasnije bude nagrađen, bitno je ustrajati. Svaka ostvarena želja je radost i još jedna kockica ka sretnom životu, da ponovim ‘snaga je u vama!'”, poručila je Dajana.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.