Kako ljudska mašta i želja za stvaranjem nemaju granice, pokazuje nam orkestar iz Cateure u Paragvaju. Njihovi instrumenti od recikliranog smeća i glazbena škola pomogli su djeci tog naselja da nađu način da se maknu sa ulice i dalje od droge, dok su istovremeno naglasili potrebu za recikliranjem.

Cateura, naselje na rubu glavnog grada Paragvaja, nastalo je doslovno na odlagalištu smeća. Njegovi stanovnici žive od razvrstavanja i recikliranja smeća iz deponije u kojoj žive. Više od 40% djece iz ovog mjesta ne završi nikakvu školu, te umjesto školovanja rade sa roditeljima na smetljištu. Povrh toga, droga i kriminal su sveprisutni. Da bi donekle pomogao ovoj djeci i maknuo ih sa deponije, glazbenik i inžinjer Favio Chavez se udružio sa lokalnim radnikom na deponiji Colom. Njih dvojica su počeli izrađivati glazbene instrumente od smeća i podučavati djecu.

Instrumenti su u cijelosti napravljeni od smeća sa deponije u Cateuri, a još nevjerovatnije, Cola kojih ih pravi nije imao nikakvog predhodnog iskustva u glazbi ni izradi instrumenata, te je zaradio nadimak Stradivarius iz Cateure. Ovim projektom su uspjeli pobuditi interes u svojoj zajednici za glazbom te maknuti djecu sa ulice i pružiti im neki oblik obrazovanja. Trenutno orkestar broji preko 35 glazbenika, a podučavaju preko 200 djece koji bi inače bili prepušteni ulici.  Orkestar je 2014. godine krenuo na svjetsku turneju, te je o njima snimljen i film.

Njihova poruka je jednostavna – i u najzahtjevnijim uvjetima ljudi su sposobni napraviti nešto lijepo. Ovaj orkestar je savršen primjer toga: šaljemo im smeće, a oni nam vraćaju glazbu.

Više o recikliranom orkestru pročitajte ovdje.

Landfill_Harmonic_Shares_Paraguays_Recycled_Orchestra_thumb

The following two tabs change content below.

About The Author

Marica

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.