”Vrlo važan dio putovanje oko svijeta za mene je u otkrivanju novih namirnica i ljudi, upoznavajući se sa lokalnim običajima možete puno vidjeti”, navodi u početku teksta Ren Behan, britanska kuharica i blogerica portalu JamieOliver.com.

Hrvatska kuhinja je vrlo raznolika, jer je Hrvatska zemlja u kojoj se miješaju razni običaji i kulture određenih regija, te joj to daje svoju bujnost.

U ostatku tekst Ren navodi kako je unutrašnjost Hrvatske obojena slavenskim tradicijama iz susjednih srednjoeuropski zemalja, dok na hrvatski Mediteran uvelike utječe talijanska kuhinja.

Fritule ili uštipci, hrvatske krafne, kako autorica prevodi, potječu iz hrvatskog priobalja Dalmacije.

Fritule su kružići tijesta koji se prže u ulju, te su bile jedan od bitnijih poklona, uz voće i povrće i jaja namaškaranoj djeci koja su pjevali ili plesali ‘po kućama’.

Autorica je pri pripremanju svojih fritula koristila poljski liker ‘Charry Brandy’ umjesto domaće ‘loze’.

Kao razlog zašto je njezin izbor ‘hrvatska krafna’ – fritula, navodi da je idealna za gledanje utakmica na TV-u i partye slične tematike jer je fritula veličine kao grickalica. Također jedan od razloga je i brzina pripreme ove delicije i savjetuje da su ove ‘hrvatske krofne’ vrlo zarazne, posebno kada ih se pospe šećerom u prahu.

Sastojci za Renine fritule su:
– 500g glatkog brašna
– 1 žlica kvasca
– 60g smeđeg šećera
– 1 jaje (tučeno)
– korica limuna
– 1 žlica vanilija ekstrata (ili vanilija praha)
– 45ml rakije
– 200ml mlakog mlijeka
– 60g grožđica
– 500ml ulja od repe za prženje (moguća zamjena s nekim drugim uljem)
– šećer u prahu (za dekoraciju)

Postupak:

Pomiješajte zajendno brašno, kvasac i šećer. Dodajte tučeno jaje, koricu limuna, vanilija ekstrat i rakiju. Umještajte dobro to zajedno zatim dodajte mlijeko. Gusto tijesto bi se trebalo početi formirati, a i možete miješati mikserom, kako biste mogli biti sigurni da nema grudica. Dodajte grožđice, ponovno pomiješajte i ostavite da odstoji 30 minuta.
U velikoj tavi zagrijite ulje (pazite da ulje ne bude prevruće!). Nakon zagrijavanja, jušnom žlicom ubacite tijesto u tavu. Fritule je potrebno peći sa obje strane do zlatno-žute boje, ukupno vremenski 1-2 minute.
Oprezno izvaditi fritule, ocijediti ih i odložiti na kuhinjski papir.
Nakon što se sve ispriže posipajte ih šećerom u prahu i poslužite ih tople.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.