Rad u urbanim vrtovima može popraviti raspoloženje i samopouzdanje, pokazuju dva nova britanska istraživanja koja su pratila učinak vrtlarenja na gradskim parcelama.

Znanstvenici sa sveučilišta Westminster i Essex istraživanjem su obuhvatili 269 osoba od kojih se polovica bavila povremenim vrtlarskim poslovima u urbanim vrtovima.

Istraživanje je pokazalo da su se čak i oni koji su proveli samo pola sata tjedno u urbanom vrtlarenju puno bolje osjećali, prema radu objavljenom u časopisu Journal od Public Health.

Takvi vrtlari, pokazuju rezultati, imaju manje problema s tjelesnom težinom. Ispitanici su odgovarali na pitanja o raspoloženju, samopouzdanju i općem zdravstvenom stanju, piše Hina.

Oni koji su barem jednom tjedno radili u vrtovima bili su manje depresivni, manje napeti ili ljuti te zdraviji i s više samopouzdanja od onih koji nisu radili u urbanim vrtovima.

Vrijeme provedeno u vrtlarskim poslovima nije utjecalo na rezultate što znači da je samo 30 minuta vrtlarenja tjedno bilo korisno za mentalno zdravlje.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.