Orahova jezgra najviše sadrži ulja (55-65%), zatim visokovrijednih bjelančevina (15%) te isto toliko ugljikohidrata, a bogata je i kalijem, magnezijem, fosforom, željezom te vitaminima B i C. List oraha sadrži čvrsto ulje žućkaste boje, tanin, kiseline te tvari ljutog i gorkog ukusa.

Sve što trebate znati o orahovom plodu pročitajte ovdje.

Pošto sadrži neraspadnute ljekovite sastojke, od orahovog lišća se mogu spravljati sirupi, ekstrakti i slični preparati. Lišće je najbolje upotrijebiti dok je zeleno i svježe.

ČAJ

Čaj od mladog lišća oraha, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje, poboljšanje krvne slike i jačanje krvi, zatim jačanje želuca, olakšavanje probave, protiv raznih čireva, kostobolje, gnojnih rana svih vrsta, te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju.

Efikasan je u liječenju rahitičnih oboljenja kostiju, opće slabosti organizma, krvarenja zuba i bolesti desni.

Vrlo dobri rezultati postižu se u slučaju saniranja bubuljica, krastica na glavi, lišajeva na bradi, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i bijelog pranja.

SIRUP

Od zelenih nedozrelih plodova ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda, priprema se ljekoviti sirup. Kod vanjske primjene orah se koristi za obloge i kupanje, protiv upale očiju, kroničnog ekcema i nečistih rana, a može da posluži i kao odličan preparat za kosu.

Mladi, zeleni orasi su bogati vitaminom C te drugim vitaminima te se stoga stavljaju u med kao ‘slatko’. S obzirom na to da predstavlja pravu riznicu vitamina proizvodi od oraha daju se bolesnicima, slabašnoj djeci i slabokrvnim osobama. Kada se trljaju na zraku, svi dijelovi biljke potamne i ‘oboje’ ruke crnom bojom koja se teško skida. Međutim, upravo zahvaljujući toj osobini od oraha se dobiva kvalitetno ulje koje se nanosi na kožu prije sunčanja, kako bi se osiguralo ravnomjerno i lako tamnjenje.

Recept za sirup

Sastojci:

½ kg zelenih oraha

1 l vode

2 kg meda

Priprema:

Sakupite mlade, zelene orahe, operite, narežite na četvrtine pa kuhajte 2 sata. Procijedite pa dobivenu tekućinu pomiješajte s medom, a zatim ponovo kuhajte da se zgusne kao sirup.

Primjena:

Jedna žlica za kavu sirupa na 1,5 dl vode ili čaja, 2 do 4 puta. Sirup se koristi za jačanje želuca i štitnjače te mišića i čitavog organizma. Razrijeđen se koristi za grgljanje kod upale grla i usne šupljine.

PROTIV ZNOJENJA NOGU

U 2 litre vode potopiti po 5 većih žilca usitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Zakuhati i ostaviti na vatri 10 minuta. Kada pripravak postane mlak u njemu oprati noge. Ne brisati noge nakon pranja već ih ostaviti da se osuše na zraku.

ZA JAČANJE KOSE

Samljeti 10 žlica orahovih jezgri i staviti u 1 litru alkohola (96%). Bocu s mješavinom dobro zatvoriti i ostaviti je da stoji na toplom mjestu 2 tjedna. Dobivenom tekućinom svaku večer masirati kožu glave, zatim oprati kosu i osušiti.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.