Znanost je mnogo napredovala u otkrivanju stvari koje nas mogu ubiti, ipak još smo uvijek daleko od otkrivanja što nas pokreće. Upravo je to područje odličan teren za razne prevarante koji vam prodaju svoje proizvode i obećavaju vam vječnost. A najveći prevaranti su velike korporacije.

Ovih sedam proizvoda reklamiraju se kao izuzetno hranjivi i dobri za zdravlje, ali istina je ipak malo drugačija, piše Rawstory.com.

1. Kokosova voda

‘Niskokalorična’, ‘bez masti’ i ‘bogata magnezijem’ samo su neke od nutritivnih prednosti vode iz još zelenih kokosovih oraha. Kada tome dodate zvijezde poput Rihanne i Jessice Albe koje nas uvjeravaju u njezino djelovanje, dobili ste unosnu industriju.

Znate svi koliko je sati kada se Coca-Cola i Pepsi bore za svoj udio u tom poslu…
Istina je da kokosova voda ima svojih prednosti, ali vrlo je skupa. Studija iz 2012. godine pokazala je da ovaj “čarobni napitak” nije ništa bolji od obične vode, pa se držite dobre stare H2O.

2. Vitaminizirana voda

Vitamini i voda – što tu može biti loše? Coca – Cola također smatra da je to odlična kombinacija, pa je, uz dodatak šećera, prodaje od 2007. godine.

Iako čudotvorna svojstva vitaminizirane vode nisu dokazana, tko bi u njih sumnjao kada ih reklamiraju ‘stručnjaci’ poput Ellen Degeneres i Jennifer Aniston? Unatoč njihovim tvrdnjama, dosad nije dokazano da vitamini liječe išta osim egzotičnih bolesti poput beri-berija. Ako ikada obolite od beri-berija, obavezno nabavite vitaminiziranu vodu, a dotad vam je naranča dovoljan izvor vitamina.

3. Energetske pločice

Reklame u kojima mišićave, vitke žene u sportskim grudnjacima grickaju pločice i obećavaju mladolik izgled odličan su mamac za sve koji se bore s viškom kilograma. Nažalost, većina tih proizvoda je sve samo ne zdrava. Velik udio masnoća, kalorija i tamna čokolada s premalim udjelom antioksidansa ružna je istina koja se krije iza riječi “fitnes”. I nemojte se zavaravati: šećer je šećer, nevažno je radi li se o rafiniranom, bijelom ili o medu.

4. Granola

Granola – druga riječ za zdravu ishranu u obliku orašastih plodova, dehidriranog voća i cijelih žitarica, upakirana u kutiju na kojoj je slika polja pšenice i žlice meda – i šećera, kao i previše masti. Četvrtina šoljice granole sadrži četiri grama šećera i pet grama masnoća. Mmm, zdravo…

5. Voćni jogurt

Dok je obični jogurt izvrsna namirnica bogata proteinima i bakterijama koje održavaju vaš imunološki sustav zdravim, voćni je jogurt jedna velika prevara prepuna šećera. Ako želite jesti jogurt s voćem, stavite voće u jogurt.

6. Bademovo mlijeko

Otkad su u javnost procurile priče o stravi i užasu koji se događaju na farmama krava, procvala je industrija mlijeka biljnog porijekla. Proizvođači mlijeka od soje, konoplje i ostalih biljaka počeli su jako dobro zarađivati na pretpostavci da je mlijeko od zdravih biljaka također zdravo.

Ali, je li zaista tako? Bademovo mlijeko sastoji se uglavnom od vode u koju je miješana šaka badema. Ne zvuči baš hranjivo, zar ne? Kalcij i ostale ‘zdrave stvari’ u ovu se tečnost dodaju naknadno i daleko su od ‘prirodnog izvora’. Uzmite u obzir i da su za uzgoj badema potrebne ogromne količine vode što bademovo mlijeko čini vrlo štetnim za prirodnu okolinu.

7. Hrana obogaćena omega-3 masnim kiselinama

Dokazano je da omega-3 masne kiseline igraju ulogu u smanjenju rizika od bolesti srca, raka, Alzheimerove i drugih bolesti koje ugrožavaju život pa nimalo ne čudi što su velike korporacije odmah počele dodavati omega-3 masnoće u svoje prehrambene proizvode.

Problem je u tome što nisu dodale DHA i EPA ‘omege’ nego ALA omega-3 masne kiseline koje nemaju nikakav posebni učinak na organizam. S vremena na vrijeme se počastite lososom – jedan komadić ove ribe ima 100 puta više dobrih ‘omega’ nego obogaćena mlijeka i jogurti, prenosi Blic.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.