Česta dilema pred majkama koje doje djecu je smiju li konzumirati alkohol. Istraživanje koje je provedeno u Danskoj je pokazalo kako konzumiranje malih količina alkohola ne šteti razvoju djeteta.

Maija Bruun Haastrup iz kliničke bolnice u Danskoj je nedavno napravila istraživanje na tu temu. “Jedan od koautora naše studije je radio u ljekarni i često je upoznavao nove majke koje su bile zabrinute zbog štete koju bi njihovim bebama mogle nanijeti male količine alkohola koje su konzumirale”, kaže Haastrup.

Ona je sa timom istraživača ‘pročešljala’ više studija o alkoholu, dojenju i bebama i zaključili su kako ne postoji medicinski razlog da dojilje s vremena na vrijeme popiju čašicu ili dvije alkohola. Isti istraživači kažu kako je bilo koja vrsta alkohola sigurna za piti. Također, savjetuju kako bi najbolje bilo konzumirat alkohol nakon dojenja kako bi tijelo imalo dovoljno vremena obraditi ga, prije drugog hranjenja bebe.
Ipak kako bi bile sigurne svakoj dojilji se preporučuje konzultiranje s pedijatrom.

Iskustvo majke koja je konzumirala alkohol tijekom dojenja 

Kada sam bila trudna sa svojim sinom, doslovno sam sanjala o alkoholu. Velike margarite, krigle piva – pomisao na njih me je natjerala da zabijam glavu u jastuk. Bila sam u redu s mojom višemjesečnom apstinencijom od alkohola, ali moja podsvijest nije bila toliko oduševljena i pobunila bi se pred spavanje. Dakle, kada sam čula od moje sestre da je u redu da popijemo tu i tamo dok dojim, bila sam oduševljena. I nisam gubila vrijeme nakon što sam rodila sina. Pijuckala sam čašu šampanjca noć kada je došao kući iz bolnice i uživala u čaši vina nekoliko dana kasnije. Bilo je odlično podijeliti piće s prijateljima i obitelji nakon mjeseci ispijanja vode i soka. Ali, iako sam samo povremeno uzela čašu alkohola, počela sam primjećivati neke čudne poglede od drugih žena, ako bi cuga i moja beba bili u blizini u isto vrijeme. Nisam puno spavala, pa sam mislila da to vjerojatno zamišljam.

Kada sam bila kod pedijatra pitala sam ga pred drugim mama je li u redu konzumirati alkohol dok dojim. Rekao mi je da je uredu, ali i jako malim količinama.
Ja sam za to da žene prave vlastite izbore kada je u pitanju roditeljstvo. Ako se ne osjećaju ugodno dok povremeno popiju piće dok doje, neka ne to rade. Ali zato ne trebaju osuđivati druge žene koje se počaste čašicom alkohola s vremena na vrijeme.

E.K.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.