”Mostarski roditelji imaju razvijenu svijest o važnosti čitanja. Trude se kod djece razviti ljubav prema knjizi koja im osigurava dobar start u školi i brže napredovanje, te stjecanje navike čitanja”, rekla je za moja.ba Zorica Marić voditeljica dječjeg odjela Narodne knjižnice Mostar, povodom Svjetskog dana dječje knjige.

Ovo potvrđuje i činjenica da su samo od početka 2015. godine na Dječjem odjelu mladi korisnici Narodne knjižnice posudili 2123 knjige i slikovnice.

Najčitanije knjige u ovih nekoliko mjeseci bile su Pobuna Pauline P – Sanja Polak, Nemam vremena – Sanja Pilić, Zaljubljena princeza – Meg Cabot, Zabranjena vrata – Zlatko Krilić.

”Mnogi roditelji se danas žale da im je teško privoljeti dijete da čitaju jer je puno lakše pretraživati Internet ili gledati televiziju. Zato vjerojatno nema roditelja koji se neće veseliti ako primijeti da njegovo dijete voli čitati”, kaže Marić napominjući kako  naviku čitanja kod djeteta treba razvijati i njegovati od najranije dobi.

Marić ističe kako važnu ulogu u stvaranju čitalačkih navika imaju roditelji, škola i knjižnica. Od niza činitelja ovisi hoće se i u kojoj mjeri razviti navika čitanja (odgoj, obrazovanje i životna sredina).

Pravila za razvijanje navika čitanja

”Svjetski stručnjaci smatraju da postoje pravila za razvijanje navike čitanja kod djece. Budite poticaj djetetu Vašem djetetu u svim aktivnostima vezanim za čitanje. Čitajte i sami jer dijete rane dobi mnogo toga uči po modelu. Budite okruženi knjigama i materijalima za čitanje. Darujte djetetu (knjigu, slikovnicu) što češće. Učlanite dijete u knjižnicu i zatražite savjet knjižničara”, savjetuje Marić, jer čitanjem obogaćujemo rječnik, način izražavanja, obogaćuje nas znanjem, uvodi nas u raznoliki svijet kreativnosti, mašte, potiče sposobnosti mišljenja, zaključivanja. Na temelju čitanja se gradi i govorna kompetencija, a znamo da je govorna kompetencija preduvjet uspješnosti.

Aktivnosti u mostarskoj

”Povodom svjetskog dana dječje knjige, a i tijekom cijelog travnja djelatnici Narodne knjižnice pripremili su iznimno bogat sadržaj za sve dobne skupine. Dječji odjel planira organizirati pričaonice , tematske radionice (proljetne, Uskrsne, povijesne, jezične ), organizirane posjete razreda, sate lektire, akcije darivanja članskih iskaznica za sve prve razrede HNŽ, čitanje poezije, projekcije filma, promocije knjiga i sl.. Sretni smo što postoji ogroman interes za sve naše aktivnosti, što nam daje motivaciju za daljnji rad. Ovo je još jedan način kako se može djelovati u društvu i mijenjati svijet nabolje”, ohrabrujuće ističe Marić najavljujuči aktivnosti njihovog odjela i cijele knjižnice.

U ovoj godini planiraju i realizirati projekt pod nazivom “Mostar čita”. U cilju poticanja čitanja djelatnici i volonteri planiraju čitati u vrtićima, domovima, bolnicama itd,, čime žele obuhvatiti cijelu lokalnu zajednicu.

Inače, Rođendan najvećeg svjetskog bajkopisca, Hans Christian Andersena 2.travanj, na prijedlog UNESCO-a, promoviran je u svijetu kao Svjetski dan dječje knjige.

Ukratko, donosimo Vam 15 razloga zašto trebate čitati Vašem djetetu i stvarati naviku čitanja kod djeteta.

1. Zato što je pristojnije reći korpulentan nego debeo (RJEČNIK I IZRAŽAVANJE)

2. Zato što ništa ne postoji dok to ne zamislimo (MIŠLJENJE – ZAMIŠLJANJE – MAŠTANJE)

3. Zato što neizrečeno sadrži više informacija od izrečenog (ČITANJE IZMEĐU REDOVA)

4. Zato što važne stvari nisu podebljane (KONCENTRACIJA)

5. Zato što je Jules Verne najbolji turistički vodič (ČITAJUĆI PUTUJEMO)

6. Kako bi se naučilo da je kumis ukiseljeno kobilje mlijeko (UČENJE)

7. Zato što i Pero Kvržica može biti uzor (STJECANJE UZORA)

8. Zato što je Kishon duhovitiji od američkih sitcomova (RAZVOJ (INTELIGENTNOG) HUMORA)

9. Zato što nas zanima tko je ubio Rogera Ackroyda (ZNATIŽELJA)

10. Kako bismo suosjećali sa Sadako (RAZMIJEVANJE DRUGIH)

11. Kako jednoga dana ne bismo plaćali psihijatra (RAZMUMIJEVANJE SEBE)

12. Kako bismo istovremeno mogli biti i kraljević i prosjak (BITI NETKO DRUGI)

13. Zato što nas Petar Pan može uvjeriti da možemo letjeti (INSPIRACIJA I MOTIVACIJA)

14. Kako bismo uočili da treba prihvatiti ružno pače, a ne čekati da postane labud (KRITIČKO MIŠLJENJE)

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.