Mostarske trudnice od svibnja 2014. godine se mogu pripremati pripremati za najvažniju ulogu u životu – majčinstvo, u besplatnoj ‘Školi za trudnice’.

Naime, u okviru Regionalnog medicinskog centra “Dr. Safet Mujić”, svečano je otvorena ‘Škola za trudnice, a radi se o projektu koji u BiH provodi Cryo-Save, vodeća europska i svjetska obiteljska banka matičnih stanica.

”Projekt ‘Škole za trudnice’ datira već godinu dana, preseljenjem u nove prostorije su se stekli svi uvjeti da se realizira taj plan. Zahvaljujući potpori Cryio-Savea, dobili smo nove prostorije adekvatno opremljene za školu”, rekla je u izjavi za Bljesak.info mr. sci. dr. Alma Humačkić-Vila načelnica Odjela za ginekologiju i akušertsvo.

Istaknula je kako je cilj ovog projekta pomoći trudnicama psihofizički se pripremiti za porođaj, naučiti pravilno dojenje, njegu bebe, te dobiti odgovore na sva druga pitanja. Jer, kako je rečeno važno je da je da se osim vježbi, upozna i osoblje koje će biti involvirane i prostorije u kojima će se vršiti porod.

”Planirali smo da škola za trudnice ide za trudnice od starosti trudnoće iznad 26 tjedana. Trudnice bi se trebale javljati u savjetovalište za trudnice u Brankovcu, gdje su upoznate sa sestrom koja to vodi i koja će davati informacije, a ujedno i biti voditeljica škole. Ovo je jedina škola koja je potpuno besplatna. Imat ćemo simbolično sudjelovanje od 10 KM mjesečno, što će biti potrebno za održavanje prostora”, nadodala je dr. Humačkić-Vila.

Kako je kazala, prisutnost supruga pri porodu je poželjna premda nije uvjetovana. Ova bolnica je po riječima dr. Humačkić-Vilebila prva ‘Bolnica prijatelj djece’, što znači da su drugi roditelj ili član obitelji kojeg izabere trudnica imali mogućnost biti prisutni na porodu.

”U programu smo planirali vježbe za trudnice koje će fizički pripremiti trudnicu za porod, ali veću pozornost ćemo pridodat psihofizičkoj pripremi, koja je najvažnija. To je stanje gdje žena ni na koji način ne možete kontrolirati psihu i ponašanje. Trudnoća je vjerojatno jedan od najkompliciranijih razdoblja u životu i sam porod kao kruna toga je nešto što uvijek iznenadi silinom bola, događaja i promjena koje naše tijelo prolazi”, nadodala je dr. Humačkić-Vila.

”Smatramo da će jedna ovakva škola na neki način doprinijeti povećanju nataliteta, ne samo u BiH nego u svijetu. U cijeloj regiji apsolutno je evidentan pad nataliteta, nadamo se da ćemo na ovaj način nekoga ponukati. Do pada nataliteta vjerojatno je došlo zbog ekonomske krize i zbog načina na koji živimo”, nadodala je doktorica.

”Polaznica sam škole, iako mi je ostalo još malo vremena do poroda. To ovom gradu treba, jer nismo imali nešto ovakvog tipa. Važno je da se trudnice pripreme za porod i da se upoznaju sa svime. Ovo mi je prva beba, strah me je, ali valjda će mi ova škola pomoći da mi bude lakše”, rekla jeDženita Rizvanović, jedna od polaznica tečaja.

Cryo Save je počeo s proslavom 5 godina rada, što je nastavljeno današnjim otvaranjem škole za trudnice u Mostaru.

”Pozivamo sve trudnice da se priključe. Ovo nije značajan period samo za Cryo-Save, nego i za BiH, jer svijest javnosti se zaista promijenila. Za proteklih pet godina 4500 obitelji je pohranilo matične stanice iz krvi i tkiva pupčane vrpce svoje djece, za sigurniju budućnost obitelji”, rekla je za Bljesak.info Azra Habibija menadžerica operativnih poslova Cryo-Save BiH.

Inače, u okviru projekta otvoreno je ili reaktivirano više od 20 škola za trudnice u BiH, a vrijednost projekta je preko 300 000 maraka.

”Želimo osigurati trudnicama da se psihički i fizički pripreme za najljepšu ulogu u životu. Cryio-Save se odaziva na takve projekte. A važan za spomenuti je i program besplatnog obiteljskog pohranjivanja matičnih stanica, koji je osmišljen tako da pomogne obiteljima koje očekuju prinovu, a u užem krugu obitelji imaju člana kojem je dijagnosticirano oboljenje koje se može tretirati matičnim stanicama”, nadodala je Habibija.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.