Posljednjih godina brojne su kompanije predstavile “pametne uređaje” – od pametnih telefona, satova, usisivača frižidera i drugih uređaja, a uskoro bi se u prodaji trebala pojaviti i prva pametna Barbie.

Po najavama ova popularna lutka moći će razgovarati s djecom, postavljati im pitanja i odgovarati na pitanja te će pamtiti sve prijašnje konverzacije – vjerojatno je da će ovakva Barbie oduševiti djecu, no stručnjaci za privatnost nisu niti malo oduševljeni s ovom idejom.

Naime, proizvođači pametne Barbie koriste tehnologiju jedne kompanije za prepoznavanje govora (na sličan način na koji se koristi i Appleov glasovni asistent Siri i drugi sistemi za prepoznavanje govora), a ono zbog čega je ova tehnologija problematična jest da se djetetov govor snima i dijeli s “trećim kompanijama”. Prilikom prvog aktiviranja lutke, roditelji moraju otvoriti online račun i pristati na uvjete korištenja, a prema njihovim pravilima privatnosti, proizvođač ove lutke kao i ToyTalk, kompanija koja pruža usluge glasovnog prepoznavanja, koristit će snimljene razgovore djece za “poboljšanje usluge i razvoj boljeg sustava za glasovno prepoznavanje”. Dakle, oni će moći snimljene audio zapise dijeliti s drugim kompanijama koje im mogu pomoći pri prepoznavanju govora, a te kompanije moći će zadržati sve podatke koje dobiju na analizu.

”Da imam malo dijete, bila bih jako zabrinuta da neko snima i analizira njegove intimne razgovore – komentirala je za The Guardian pametnu lutku Angela Campbell, profesorica prava s sveučilišta Georgetown. Slično razmišlja i Susan Linn, izvršna direktorica organizacije koja se bori protiv iskorištavanja djece u reklamama te ona kaže da, kada djeca koriste “Hello Barbie”, oni ne razgovaraju samo s lutkom, već direktno komuniciraju s korporacijama koje prodaju igračke i koje u njima imaju financijske interese. Ovo je po njenom mišljenju strašno i predstavlja veliku opasnosti za djecu i porodicu.

Pametna Barbie lutka bi se na tržištu trebala pojaviti krajem godine, taman u vrijeme božićnog šopinga kada će brojne djevojčice pod borom možda poželjeti upravo ovu Barbie.

Kada bi pretpostavili da se ovi podaci neće iskoristiti, je li uopće pametno da se dijete igra s ovakvom ‘pametnom’ lutkom, jer u svakom slučaju smanjiti će se maštovitost djece.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.