Na „Drugom stručnom seminaru za koordinatore kvaliteta u Federaciji BiH“ koji se održava u Sarajevu 15. i 16. prosinca porodilištima iz Zenice, Nove Bile, Livna, Gračanice, Travnika, Bihaća, Mostara i Bugojna su dodijeljene akreditacije ‘Bolnica-prijatelj beba’. Dodijeljene su i akreditacije centrima za mentalno zdravlje pri domovima zdravlja Novo Sarajevo, Stari Grad i Ilidža iz sastava JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, te centrima za mentalno zdravlje Doma zdravlja Travnik i Regionalnog medicinskog centra „Dr. Safet Mujić“ Mostar.

”Prvi dan, ponedjeljak, posvećen je regionalnoj suradnji i na ovaj skup pozvani su predstavnici agencija za kvalitetu i akreditaciju iz Beograda, Zagreba, Banjaluke, Skoplja i Direktorata za poboljšanje kvaliteta Crne Gore te predstavnik Zdravstvene mreže za jugoistočnu Europu. Gosti su prezentirali svoje rezultate od osnivanja do danas“ , kaže Ahmed Novo, direktor Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH (AKAZ) koja je organizator Dana zdravstva u okviru kojih se Seminar održava.

”Za drugi dan u utorak su pozvani direktori i koordinatori kvaliteta iz zdravstvenih ustanova FBIH. Prezentiramo rezultate našeg rada našim prvim suradnicima i kolegama iz zdravstvenih ustanova FBiH. Također, naši partneri s kojima realiziramo brojne projekte predstavit će svoje aktivnosti: od UNICEF-a, SDC-a (Swiss Agency for Development and Cooperation) pa do Svjetske zdravstvene organizacije i Federalnog ministarstva zdravstva. Ovaj skup održavamo drugu godinu zaredom i želimo da postane tradicionalan jer je ovo sjajna prilika da razmijenimo iskustva i primjere dobre prakse kojih itekako ima“, kazao je dr. Novo dodajući kako će biti dodijeljena i i priznanja za istaknute suradnike AKAZ-a po kategorijama: šampion kvaliteta, priznanje za izvrsnost, menadžer zdravstvene ustanove, koordinator kvaliteta, vanjski ocjenjivači, razmjena dobre prakse, facilitator i drugi bitni akteri.

Fokusirane akreditacije ‘Bolnica-prijatelj beba’ s trajanjem od tri godine dobili su Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kantonalne bolnice Zenica, Klinika za ginekologiju i akušerstvo Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila, Odjel za ženske bolesti i porode Županijske bolnice “Dr. fra Mihovil Sučić” Livno, Ginekološki odjel Opće bolnice “Dr Mustafa Beganović” Gračanica, Ginekološko-porođajna služba JU Bolnice Travnik, Medicinski odjel za ginekologiju i akušerstvo Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać, Odjel za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Centar za majku i dijete Regionalnog medicinskog centra “Dr.Safet Mujić” Mostar i Porodilište Opće bolnice Bugojno, priopćeno je iz Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.