Osobe s optimističkim pogledom na svijet imaju znatno bolje zdravlje kardiovaskularnog sustava, objavili su američki znanstvenici.

Istraživanje provedeno uz sudjelovanje više od 5.100 ispitanika starih od 45 do 84 godine je pokazalo da optimisti u odnosu na pesimiste imaju dvostruko veće šanse za idealno stanje kardiovaskularnog sustava.

Znanstvenici sa Sveučilišta Ilinois dodaju da je uočena veza optimizma i zdravlja kardiovaskularnog sustava bila prisutna bez obzira na faktore među kojima su socijalno-demografske karakteristike ispitanika i njihovo psihičko zdravlje.

Od ispitanika su prikupljani i podaci o visini krvnog tlaka, indeksu tjelesne mase, koncentraciji šećera i kolesterola u krvi, ishrani, učestalosti tjelesne aktivnosti i eventualnom pušenju.

Poslije ispitivanja se pokazalo da optimisti imaju u prosjeku znatno bolju kontrolu koncentracije šećera i kolesterola u krvi, a i tjelesno su aktivniji.

Pored toga, optimisti imaju zdraviji indeks tjelesne mase pa i manje prilike da će konzumirati duhan.

M.Š.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.