Kemal Monteno preminuo je u zagrebačkoj bolnici u 66. godini života. Glazbenik je preminuo od komplikacija koje su se pojavile nakon transplatacije bubrega, te od jake upale pluća koju je dobio nedavno.
Monteno je rođen 1948. u Sarajevu, gdje u drugoj polovici 1960-ih godina počinje i svoju veoma bogatu i uspješnu karijeru, i to nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” 1967.

Uz brojne festivalske nastupe Kemal Monteno mogao se pohvaliti i cijelim nizom vječnih hitova, koji su objavljeni na njegovim albumima tijekom bogate karijere, a veliki dio njih i danas je jednako tako aktualan, kao i u trenutku prvog objavljivanja.

“Jedne noći u decembru”. “Vino i gitare”, “Nije htjela”, “Vratio sam se živote”, “To je drugo lice ljubavi”, duet sa Goranom Karanom, “Nekako s proljeća” koju je snimio s Crvenom jabukom, ”Sarajevo ljubavi moja”, samo su neki od hitova koje je otpjevao slavni sarajevski šansonjer.

Surađivao je s brojnim poznatim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić, Paula Jusić i drugi.

S tim je istim kolegama 1990-ih ostvario i niz velikih dueta, a za mikrofonom su mu se pridružili i Rade Šerbedžija, Boris Novković, Fuad Backović Deen, Danijela, Maja Odžaklijevska i drugi.

Pjesma za Mostar

Kemal je tijekom karijere osvojio dvije nagrade osvojio dvije nagrade na najdugovječnijem mostarskom festivalu. Na festivalu Melodije Mostara 2003. Monteno je osvojio Grand prix za pjesmu ”Nakon toliko godina” za duetsku pjesmu s Paulom Jusić. Ista pjesma je sljedeće godine na jubilarnom 10. festivalu “Melodije Mostara” osvojila nagradu najbolja od najboljih – “Pjesma desetljeća”.

Kada je Mostar u pitanju Monteno je otpjevao pjesmu o Starom mostu zajedno sa Zlatom Fazlićem Fazlom, Tifom, Emirom i MO Selectionom. Pjesma ”Stari” je snimljena 1999. godine, a sam Kemal je nastupio na svečanosti otvaranja obnovljenog Starog Mosta. Tada je izveo pjesmu Vesne Parun “Kamene ustaj”. Stihovi pjesme počinju ovako: “Probudi se, kamene, Nebesa pozlati! Stari nam most iz pepela vrati”, a nadalje se opjevava zelena rijeka Neretva, bijeli kamen i kako je most ponovno ustao iz mrtvih.

Lažne vijesti o smrti

Tijekom života mediji su pjevača, čija je majka iz Bosne, a otac Talijan, više puta ”sahranjivali”. Vijest kako je pjevač preminuo mediji su objavili 1995. godine u Ljubljani.

Posljednji put neistinitu vijest o smrti pjevača objavili su prije par godina. Tada je objavljeno da je Kemal preminuo od zatajenja srca. Naime, u tom vremenu je pjevaču, koji je bolovao i od dijabetesa ugrađena srčana premosnica nakon infarkta. Nakon toga, zdravstveno stanje mu se pogoršalo te je uslijedilo zatajenje, a kasnije i transplatacija bubrega.

Branka prva i jedina ljubav

Kemal Monteno je bio od 1971. godine u braku s Brankom s kojom se upoznao na sarajevskom korzu. U braku su dobili kćer Adrijanu, te sina Đanija.

Tijekom života uvijek je isticao kako je Branka njegova velika ljubav i njegov najveći prijatelj. Rekao je kako od trenutka kada su se upoznali znali da su suđeni jedno drugom.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.