‘Živimo vrijednosti’ naziv je kampanje koju je pokrenuo Centar za obrazovne inicijative ‘Step by Step’, u okviru projekta Obrazovanje za pravično društvo koji financijski podržavaju USAID i FOD BiH. Cilj kampanje, koja će trajati cijelu narednu godinu jest promovirati odgoj i obrazovanje bazirano na univerzalnim vrijednostima, navedeno je u priopćenju Step by stepa.

Vrijednosti

”Pitanja koja želimo postaviti danas, jesu kakvim to vrijednostima učimo našu djecu. Kada i kako ih podučavamo vrijednostima?”, ističe Radmila Rangelov Jusović, direktorica Step by Stepa i objašnjava dalje: ‘Vrijednosti kao principi, temeljna uvjerenja i ideali, usmjeravaju naše ponašanje i odluke koje donosimo u životu. Glavni cilj odgoja i obrazovanja nije samo sticanje akademskih znanja i vještina, već cjeloviti razvoj ličnosti. To uključuje razvoj karaktera, moralni razvoj i, posljedično, transformaciju društva k pravičnom društvu zasnovanom na miru, solidarnosti, uzajamnom povjerenju i poštovanju.”

Kako bi ovaj posao olakšali i školama i roditeljima i lokalnim zajednicama, Step by Step je razvio niz edukativnih i promotivnih materijala, među kojima su edukativna web stranica www.zivimovrijednosti.org i kalendar vrijednosti. U kalendaru je svaki mjesec posvećen jednoj od vrijednosti, poput sreće, prijateljstva, odgovornosti… A na web stranici će od siječnja 2016. godine, u skladu s vrijednosti tog mjeseca, biti objavljivani primjeri aktivnosti kako s djecom u školi, kući ili zajednici razvijati vrijednosti.

Bolja budućnost

Neke škole već su prihvatile kampanju kao dio svojih aktivnosti. Prema riječima Aide Šabić, učiteljice u OŠ ‘Džemaludin Čaušević’ iz Sarajeva, u njihovoj školi vrijednosti se promoviraju kroz nastavne ali i izvannastavne aktivnosti, jer kako kaže: ”Život u školi, bez sreće, poštovanja, odgovornosti, mira i svih drugih vrijednosti o kojima u kampanji govorimo, jednostavno nije moguć”. Šabić posebno ističe važnost suradnje između škole, djece i roditelja i cjelokupne zajednice, jer jedino tako možemo izgraditi bolju budućnost za našu djecu, i to budućnost u kojoj djeca ostaju u Bosni i Hercegovini.

”Pozivamo sve zainteresirane nastavnici i nastavnice, kao i roditelje da se priključe kampanji. To će moći uraditi putem web stranice www.zivimovrijednosti.org od narednog tjedna”

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.