Udruženje Renesansa, Udruženje žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke i ostalih malignih oboljenja s partnerskim organizacijama i institucijama upozorili su danas na važnost sustavne brige za oboljele od malignih oboljenja čiji broj je konstantno u porastu.

Na press-konferenciji u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv raka predsjednica Udruženja Renesana Spomenka Hadžić naglasila je da su članice te organizacije prošle fazu suočavanja s malignom bolešću, a iskustva žele podijeliti s drugima i ukazati na poteškoće s kojima su se oni suočavali prvenstveno u nabavci lijekova.

Istaknula je njihovo zalaganje na tome da Federalni fond solidarnosti “iz kojeg se finansira najskuplja medicina raspolaže s dovoljno novca da bi mogao udovoljiti zahtjevima zdravstvenih profesionalaca i pacijente liječili na pravi način”.

”Nama trebaju učinkoviti lijekovi. To što mi kupimo lijekove koji ne djeluju dovoljno efektno na zdravlje pacijenata samo je bačeni novac”, kazala je.

Direktorica Federalnog fonda solidarnosti Novka Agić upozorila je na konstantan rast broja oboljelih od malignih oboljenja, te istaknula napore te institucije da udovolje zahtjevu pacijenata koliko god su to o mogućnosti.

Zavod pokriva troškove liječenja najtežih slučajeva u FBiH, uključujući liječenje i u inozemstvu. Nabavka citostatika strukturalno je najzahtjevnija stavka, a problem je nemogućnost dodatnih izvora finansiranja.

”U strukturi sredstava koja se izdvajaju za tu namjenu osnov je uglavnom doprinos za zdravstveno osiguranje i ona nisu dovoljna da podmire narasle potrebe svih oboljelih od malignih oboljenja. Imamo i druge vrste teških oboljenja koja zahtijevaju znatna sredstva”, kazala je.

Stoga su, zajedno s organizacijama i ministarstvima zdravstva, svojevremeno tražili da skupi lijekovi budu oslobođeni poreza na dodanu vrijednost, a napredak u brizi o oboljelima od malignih i drugih teških oboljenja očekuju i u reformskim procesima.

”Mora se otvoriti široki front za traženje dodatnih izvora sredstava. Razmišlja se i o formiranju posebnog fonda za financiranje nabavke skupih lijekova na nivou države da bi svi oboljeli imali blagovremeno tu mogućnost”, kazala je.

Volja za rješavanje tog problema kod nadležnih tijela postoji, ali zastoji obično nastaju kad, kako je dodala, dođe vrijeme za realizaciju.

Radiologinja Klinike za onkologiju UKCS-a Una Delić naglašava da se onkologija kao nauka brzo razvija, tako i napreci u terapiji.

”Što se tiče karcinoma dojke imunoterapija je skupa i nama, u novijoj generaciji nije dostupna osim kroz neke studijske projekte koji imaju limitiran broj pacijentica”, kazala je. Naglašava da je pristup pacijenata limitiran budžetom.

N.T. iz Sarajeva imala je karcinom dojke, operirana je, a nakon svega vratila se na posao. U izjavi Feni prenijela je dio osjećanja iz tog teškog perioda i naglasila važnost podrške posebno obitelji, a ženama je savjetovala redovne preglede. I ona je ukazala na važnost sistemskog rješavanja pitanja nabavke lijekova i brige o oboljelima od malignih i drugih vrsta teških oboljenja.


 

Međunarodni dan borbe protiv raka ove godine obilježava se pod motom “Mi možemo. Ja mogu” da bi se spasili životi oboljelih i borba protiv karcinoma postala prioritet na najvišim razinama politike, a bh. udruženja dodali su još i ”Mi moramo”. Statistika pokazuje da je trenutno u FBiH oko 10.000 osoba oboljelih od neke vrste malignog oboljenja.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.