Nevena Pandža, nutricionistica iz Mostara i suradnica našeg potala na svojoj stranici Nutricioniziraj se je objavila članak o važnosti prvog obroka u danu, kojeg jedemo unutar sat vremena od buđenja.

Post prenosimo u cijelosti:

Kada razgovaram s ljudima o promjeni prehrambenih navika, moje prvo pitanje bude: ‘Imaš li zajutrak? (prvi obrok unutar sat vremena od buđenja)’. Najčešći odgovor bude: ‘Jesi li ti normalna, tko će se ustati još 10 min ranije?!’

Rezultati znanstvenih istraživanja pokazala su da osobe koje konzumiraju prvi jutarnji obrok lakše osiguravaju potrebe za svim hranjivim tvarima potrebnim za normalno funkcioniranje našeg tijela tijekom dana. Takve osobe imaju i veću aktivnost i produktivnost. Također, znanstvenici su utvrdili da je jedan od uzročnika pretilosti kod djece školske dobi upravo preskakanje jutarnjeg obroka.

Zobena kaša s cimetom i voćem

Prvi izbor nutricionista za zajutrak je svakako zobena kaša s voćem i cimetom, koja je bogata vlaknima i pomaže snižavanju razine kolesterola u krvi, smanjujući tako rizik od srčanih oboljenja.

Konzumiranje zobi je poželjno kod osoba koje boluju od dijabetesa budući da se izbjegavaju nagle promjene u razini šećera u krvi koji se polagano otpušta tijekom dužeg vremenskog perioda.

Dokazano je da zob sadrži određene fitokemikalije koje mogu zaštiti organizam od pojave raka dojke, prostate i jajnika.

Žrtvujte 10 minuta sna

Zob se preporučuje i sportašima kao odličan izvor ugljikohidrata koji pomaže u izdržljivosti jer povoljno djeluje na metabolizam 45 minuta do 1 sat nakon obroka.

Ako želite dodati svom jelovniku zobene mekinje ili bilo koju drugu vrstu hrane koja obiluje vlaknima, učinite to polako i povećajte unos tekućine. Ako prebrzo krenete s unosom takve hrane, kao posljedica može se javiti nadutost i loša probava.

Zato zanemarimo izgovor kako ujutro nema dovoljno vremena za pripremu prvog jutarnjeg obroka i „žrtvujte“ 10 minuta sna za sveukupno zdravlje.

Nutri, četiri, sad- kreni!

Kada razgovaram s ljudima o promjeni prehrambenih navika, moje prvo pitanje bude: „Imaš li zajutrak? (prvi obrok unutar…

Posted by Nutricioniziraj se on Tuesday, February 16, 2016

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.