Nevena Pandža, nutricionistica iz Mostara i suradnica našeg potala na svojoj stranici Nutricioniziraj se je objavila članak o djelovanju đumbira na naše zdravlje, te kako ga uključiti u preranu.

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korijenju. Koristi se već tisućama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje.

Na tržištu se nalazi kao svjež korijen, u prahu, ukiseljen ili ušećeren. Svi oblici đumbira imaju karakterističan miris i blago ljutkast okus. U njegovom sastavu možemo pronaći eterična ulja, vitamin B, vitamin C te minerale: kalij, mangan, bakar, fosfor, kalcij i magnezij.

Tvari u đumbiru- gingerol, shogaol i zingiberin- imaju antioksidativna svojstva, koja mogu pomoći u prevenciji bolesti srca i karcinoma. Kada je god moguće, birajte svježi oblik umjesto sušenog budući da je jačeg okusa, ali isto tako sadrži veću količinu gingerola, kao i protuupalnih tvari.

Smatra se da đumbir ublažava „morsku bolest“, mučninu i povraćanje. Također, olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe te sprječava grčeve. Znanstvena istraživanja pokazuju da ima i protuupalna svojstva.
On je posebno koristan kod ljudi koji pate od mučnine izazvane upotrebom lijekova budući da nema negativnih interakcija s njima. Đumbir je siguran lijek protiv jutarnje mučnine kod trudnica, jer nije štetan za fetus.

Unos đumbira u hladnim danima pomaže u zagrijavanju tijela, uz to može pomoći u poticanju znojenja, što je često korisna pojava tijekom prehlade i gripe. Đumbir je toliko koncentriran s aktivnim tvarima da su dovoljne i male količine kako bi iskoristili njegove pozitivne učinke.

Evo i nekoliko ideja kako đumbir unijeti u svoju prehranu:

*Napravite čaj od đumbira protiv prehlade i drhtavice: korijen đumbira isjeći na kriške i dodati u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode. Kuhati desetak minuta, a zatim procijediti i po želji dodati med i limun.

*Napravite pivo od đumbira: ½ šalice grubo naribanog đumbira, ¼ šalice limunovog soka, ribana limunova korica (limun prethodno dobro oprati), 5 velikih kašika smeđeg šećera, 4 šalice mineralne vode (1 l).

*Jednostavno kombinirajte svježe naribani đumbir, sok od limuna, med i vodu kao osvježavajuće piće.

*Kombinirajte đumbir, soja umak, maslinovo ulje i češnjak za ukusan preljev za salatu.

*Dodajte đumbir i sok od naranče u pire od slatkog krumpira.

*Začinite pirjano povrće, rižota i razna variva dodavanjem svježe mljevenog đumbira.

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korijenju. Koristi…

Posted by Nutricioniziraj se on Monday, February 22, 2016

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.