Nijedna nogometna utakmica klinaca iz trebinjskih Mostaća nije se mogla zamisliti bez nje. Kada bi zabrljala, pa dobila zabranu izlaska iz kuće, dječaci iz naselja dolazili bi na vrata i tražili da izađe, jer im je bila potrebna u ekipi. Već tada Milena Nikolić iz Trebinja znala je da je nogometna lopta i te kako privlači. Toga se nije stidjela, niti joj je problem bio to što je bila okružena dječacima, loptama, autićima, dok su njene vršnjakinje vrijeme provodile češljajući i sređujući lutke. Istina, tvrdi, igrala se ona i sa lutkama, ali joj, priznaje, nisu bile omiljene, piše Moja Hercegovina.

Njena majka, priča Milena, kao dijete voljela je da “ganja loptu”, ali nije bilo mogućnosti da se profesionalno počne baviti nogometnom. Baš kad je Milena stasavala i pokazivala zanimanje za nogomet, u Trebinju se otvorio Ženski Fudbalski klub (ŽFK) “Leotar”. Nije bilo dileme, tada desetogodišnja Milena se odmah upisala, počela trenirati, natjecati se, usavršava se, dobija samopouzdanje i konačno odabere da će joj životni poziv biti sport.

“Imala sam svoj cilj, a ti početnički rezultati i priznanja bili su mi vjetar u leđa”, kaže kratko i jasno.

Tako je nekako sve počinjalo, prisjeća se dvadesetrogodišnja nogometašica Milena Nikolić iz Trebinja. Milena ovih dana završava svoj odmor u rodnom Trebinju i vraća se u Suboticu, gdje već tri godine živi i trenira u ŽFK “Spartak”. Inače, član je i A reprezentacije BiH i baš je nedavno na kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo, koju je BiH igrala protiv Srbije, u 88. minutu postigla jedini gol za bh. ekipu.

 

Bh. ženskom nogometu nedostaje mnogo više ulaganja u klubove. Djevojke su talentirane i vrijedne, smatra Milena, ali treba im podrška kako bi pravile boje rezultate, piše Moja Hercegovina.

Zbog svog poziva, kaže, nikada nije imala problema, niti je čula negativne komentare. Ljudi iz njenog okruženja, priča, prilaze joj, čestitaju na uspjesima, bodre je. To joj, priznaje, godi.

Kada treba da kaže u čemu vidi razliku između ženskog i muškog nogometa, Milena dijeli mišljenje jednog trenera, pa kaže – djevojke igraju srcem i iz ljubavi, nastupaju timski, bore se jedna za drugu i srce ostavljaju na terenu. Muškarci, smatra ona, više gledaju materijalnu stranu ovog poziva.

„Kod nas u upravi kluba su, svi muškarci. I treneri su muškarci. U klubu, nema problema kada je u pitanju razumijevanje za žene. Ima tolerancije, što je najbitnije. Mi žene smo dosta izdržljive, ali baš dosta i radimo. Nogomet jeste malo grublji sport, ali djevojke to mogu izdržati. Nisam do sada ja imala nekih ozbiljnijih ozlijeda, hvala bogu“, tvrdi Milena.

Ova Trebinjka je apsolvent na Fakultetu sporta i fizičkog obrazovanja u Nišu. Cilj joj je diplomirati, a potom potpisati ugovor sa nekim od većih klubova u Europi. Veliku podršku na tom putu joj daje obitelj, što joj, kaže, daje dodatnu sigurnost i motivaciju

 

 

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.