Nova 2015. nam kuca na vrata, i dok će neki od vas sigurno proslaviti na nekom putovanju, mnogi od nas će ponoć dočekati u toplini vlastitog doma. Da bi i mi iskusili barem djelić novogodišnje atmosfere iz drugih krajeva svijeta, pobrinula se ekipa iz Buzzfeed-a, koji su saznali na koje sve načine novu godinu dočekuju narodi diljem svijeta.

Tako saznajemo da se u Venezuli na Staru godinu oblači žuto rublje koje bi trebalo donijeti sreću u novoj godini, dok se Argentinci nadaju sreći u ljubavi koju prizivaju noseći nove ružičaste gaćice. Da bi se dodatno osigurali, Argentinci također točno u ponoć zakorače desnom nogom, što bi bila naša verzija ustajanja na desnu nogu za sreću.

Bila to sreća, ljubav, ili oboje, Rusi također imaju zanimljiv način na koji pokušavaju ispuniti svoje želje. U Rusiji će svoju želju napisati na papirić koji se u ponoć pali i ubacuje u čašu šampanjca, koja se onda mora popiti do 12:01.

Filipinci svojim običajima rastjeruju zle duhove, ali i prizivaju račune za struju. Naime, u Filipinima je običaj da se na staru godinu upale sva svjetla u kući da bi se otjerali zli duhovi. Uz to se otvaraju sva vrata, prozori i ladice, koji se zatvaraju tek nakon ponoći.

Hrana je također sveprisutna. Čileanci, uz to što detaljno očiste kuću da bi se riješili loše energije, u ponoć jedu leću za koju vjeruju da donosi sreću. U Španjoskoj se u ponoć jede 12 grozdova grožđa, koje, pogađate, donosi sreću u narednoj godini, dok je u Turskoj običaj baciti šipak sa balkona – što se više raspukne, to će nova godina biti obilnija.

I za kraj, nama najdraži običaj dolazi iz Kolumbije, gdje je običaj na staru godinu prošetati svojim naseljem sa praznim koferom, za godinu ispunjenu putovanjima. Nije na odmet probati! 🙂

Originalni članak možete pročitati ovdje.

The following two tabs change content below.

About The Author

Marica

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.