Boli vas glava zbog stresa ili ste previše popili? Otkrijte neke inovativne trikove kojima možete pokušati ublažiti bol…

Koristite knjigu kao jastuk

Za olakšanje napetost glavobolje treba rastegnuti male mišiće koji povezuju vrat i potiljak. “Lezite na leđa, a glavu položite na knjigu kao na jastuk. Podesite rub knjige na zatiljak glave, a bradu spustite na prsa. Na taj način ćete istegnuti mišiće i ublažiti bol”, savjetuje Christian Bates s Perrymount Natural Health Clinic.

Pripazite s mobitelima

Nepravilno držanje glave tijekom čestih pisanja sms-ova također može izazvati napetost. Može dovesti do tzv. cervikogene glavobolje, a u nekim slučajevima i do stanja koje se naziva okcipitalna neuralgija, pri čemu dolazi do upale živaca koji se pokreću iz baze vrata prema gore. Bates preporučuje da sjedite uspravno, a mobitel držite u razini s očima jer ćete na taj način i glavu držati uspravno.

Pravilno i duboko dišite

“Većina nas diše plitko”, kaže stručnjak za pilates Lynne Robinson, osnivačica bodycontrolpilates.com. To može značiti da se dovod kisika krvnih žila u mozgu smanjuje, što može dovesti do glavobolje. Nekoliko trenutaka dubokog disanja poboljšava cirkulaciju i može ublažiti glavobolju.

Raspustite kosu

Studija provedena na City of London Migraine Clinic, pokazala je da više od 53 posto žena osjeća glavobolju jer im je kosa svezana u rep ili punđu. To može opteretiti i iritirati vezivno tkivo u koži. Ili opopustite rep ili raspustite kosu.

Opustite jezik

Pritisnite jezik na nepce, držite nekoliko sekundi, a potom ga opustite da padne na dno usta. “Pritiskom ćete opustiti čeljust što je tkođer mogući uzrok glavobolje”, kaže Danny Williams sa South Yarra Osteopathy.

Pomirišite jabuku

Studija koju je proveo Smell & Taste Treatment and Research Foundation u Chicagu otkrila je kako osobe koje pate od migrenama osjećaju manju bol nakon što osjete miris zelene jabuke. Smatra se da miris može smanjiti kontrakcije mišića u području glave i vrata koje uzrokuju bol.

Rashladite čelo

Studija provedena na Sveučilištu u Kielu u Njemačkoj otkrila je da ulje paprene metvice koje se stavi na čelo, ublažava bol. Preporuča se ponoviti postupak svakih 30 minuta, piše Net.hr.

Pišite brojeve nosom

Lynne Robinson kaže: “Ova jednostavna pilates vježba može pomoći mobilizirati vrat i olakšati neke od najčešćih vrsta glavobolje, poput onih uzrokovanih napetošću.” Lezite na prostirku na leđa. Presavijte koljena, stopala neka budu u širini ramena. Zamislite broj osam i nacrtajte ga nosom ne podižući glavu s prostirke. Ponovite tri puta, a potom promijenite smjer. Potom okrenite glavu na desnu stranu i učinite isto. Postupak ponovite i na lijevoj strani. Vježbu završite tako što ćete bradu lagano potiskivati prema prsima ne podižući glavu s prostirke jer ćete tako istegnuti vrat, piše Mirror.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.