Uz uobičajene savjete kao što su izbjegavanje sunca bez zaštite, redovito hidratiziranje i ispijanje vode, u posljednjih nekoliko godina stručnjaci upozoravaju na još jednu stvar – izbjegavanje sokova.

Zbog šećera u gaziranim sokovima ranije dobivamo bore. Ovo se ne odnosi samo na gazirane sokove, nego i obične i one na kojima stoji natpis “bez šećera”, a koji su zaslađeni umjetnim sladilima, jer uzrokuju pucanje kolagena u koži što dovodi do bora.

Nedavno istraživanje provedeno u San Franciscu pokazalo je da ljudi koji svaki dan ispijaju čašu nezdravog, gaziranog soka ranije dobivaju bore, a kože im može izgledati i do 3 godina starije, javljaju Agencije.

Ne možete li izdržati bez sokova, ograničite se na samo nekoliko čaša tjedno, a u međuvremenu pijte puno vode i nezaslađenih čajeva.

”Dobar trik je i zamjena sokova s mineralnom vodom u kojoj se nalazi pravo voće”, predlaže dermatologinja Debra Jaliman za Daily Makeover.

”Takva otkrića imaju smisla jer se zna da zaslađeni sokovi uzrokuju debljanje, ali i dijabetes. Sve to povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti”, izjavio je za Reuters Adam Bernstein iz klinike Cleveland. Stručnjaci navode da probleme može izazvati već i jedno piće na dan, ali pod uvjetom da se konzumira redovito u duljem vremenskom razdoblju.

Evo što se događa s organizmom nakon konzumiranja gaziranih pića

Višak šećera u gaziranim sokovima odgovoran je i za ubrzavanje stvaranja karijesa. Karijes nastaje usljed taloženja plaka na zubima. Kada pijete gazirani sok, plak se “hrani” šećerom koji se nalazi u soku čime se ubrzava stvaranje karijesa.

Zaključak je da je glavni problem današnjeg nutricionističkog svijeta šećer. To je ‘zlo’ o kojem prehrambena industrija, uzgajivači i prerađivači šećera šute. Evo opisa što se u kratkim vremenskim razdobljima događa vašem tijelu nakon unosa prosječne količine umjetnog zla (čaša od dva decilitra) u organizam.

• u prvih 10 minuta:
Deset žličica šećera pogodilo je vaš organizam, što je 100% više od preporučenog dnevnog unosa. Ne povraćate jer fosforna kiselina smanjuje osjet okusa i sprječava povraćanje.

• nakon 20 minuta:
Šećer u krvi i dalje raste i uzrokuje inzulinsku eksploziju. Vaša jetra reagira na to pokušavajući šećer pretvoriti u mast.

• nakon 40 minuta:
Kofeinska apsorpcija je završena. Zjenice se šire, krvni tlak raste i kao rezultat toga jetra „pušta“ još više šećera u krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani i sprječavanju pospanost.

• nakon 45 minuta:
Tijelo povećava proizvodnju dopamina stimulirajući time centre za užitak u mozgu. Onako usput, na istom principu se stvara i ovisnost o heroinu.

• u 60-oj minuti:
Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva, pružajući dalji poticaj metabolizmu.

• nakon 60 minuta:
Nastupaju kofeinska diuretička svojstva (morate piškiti), iu tom trenutku izbacujete iz tijela kalcij, magnezij i cink, koji bi inače završili u kostima.
Razina šećera lagano pada, postajete razdražljivi i/ili tromi. Do sada ste već popiškili svu tekućinu iz napitka, ali ste urin prije toga obogatili svim vrijednim hranjivim tvarima, koje su iznimno bitne za vaše tijelo, zube i kosti.

I tako, lavinu uništenja svog organizna držite u vlastitim rukama. Zamislite da se ovaj proces ponavlja iznova iz dana u dan, i tako godinama. I zato, držite se malo više vode, sokova od svježe iscijeđenog voća i čaja bez zaslađivača. Možda je ovo pisao neki otpušteni ili odbačeni nezadovoljnik iz velike korporacije gaziranih napitaka, a možda ni ne znamo koliko nas svakodnevno truju… Pa vi birajte.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.