Najčešći uzrok smrti kod žena u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je moždani udar, pokazali su rezultati Ocjene zdravstvenog stanja u HNŽ-u koje je izradio Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a.

Kako bi našim čitateljicama i čitateljima pomogli u prevenciji i prepoznavanju simptoma moždanog udara, razgovarali smo s mr.sc. Natašom Pejanović-Škobić, specijalisticom neurologinjom iz klinike za neurologiju SKB Mostar.

”Moždani udar naglo je nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije koji dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Taj poremećaj u konačnici uzrokuje oštećenje i odumiranje živčanih stanica u onim dijelovima mozga koje opskrbljuje oštećena krvna žila što ima za posljedicu oštećenje funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju”, pojašnjava Pejanović-Škobić, odgovarajući nam na pitanje što je zapravo moždani udar.

Simptomi

Govoreći o simptomima moždanog udara liječnica Pejanović-Škobić je rekla kako su najčešći simptomi utrnulost, slabost ili oduzetost ruke i/ili noge koje zahvaća jednu stranu tijela. Zatim poremećaji govora (otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, nerazumijevanje tuđeg govora), naglo zamagljenje ili gubitak vida osobito na jednom oku ili u jednoj polovici vidnog polja, gubitak ravnoteže i/ili koordinacije povezani s drugim simptomima, omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.

”Postoji nekoliko vrsta moždanog udara ovisno o uzrocima koji dovode do te bolesti. Ishemijski moždani udar uzrokovan je ugruškom koji začepi moždanu arteriju i onemogući protok krvi kroz nju. Hemoragijski moždani udar uzrokovan je puknućem krvne žile u mozgu i prodiranjem krvi u okolno tkivo”, pojasnila je Pejanović-Škobić, dodajući da je moždani udar HITNO medicinsko stanje.

Kako se liječi?

”Moždani udar hitno je medicinsko stanje i zahtijeva zbrinjavanje bolesnika u adekvatno opremljenoj zdravstvenoj ustanovi. Danas je moguće primijeniti i specifičnu terapiju za ishemijski moždani udar, trombolitičku terapiju, u kojoj se primjenjuju lijekovi koji mogu otopiti ugrušak koji je blokirao krvnu žilu. Ova terapija može se primijeniti samo unutar prva 3 sata od nastanka ishemijskog moždanog udara nakon učinjene potrebne dijagnostičke obrade u adekvatno opremljenim centrima. Stoga je, na žalost, rezervirana samo za manji broj bolesnika”, pojasnila je.

Prevencija

Govoreći o tome kako spriječiti moždani udar, liječnica Pejanović-Škobić je rekla da je iznimno važno voditi zdrav život.

”Da bi se smanjio rizik nastanka moždanog udara potrebno je ponekad u potpunosti promijeniti stil života: prekinuti s nezdravom prehranom (hrana koja obiluje zasićenim mastima i koncentriranim šećerima), prijeći na zdrav način prehrane (prehrana u kojoj dominiraju nezasićene masti, maslinovo ulje, dosta voća i povrća, biljnih vlakana, ribe, tzv. mediteranska prehrana). U cilju prevencije moždanog udara treba prestati pušiti jer pušenje do šest puta povećava rizik nastanka moždanog udara, a rizik raste s brojem popušenih cigareta. Alkoholna pića treba konzumirati umjereno. Smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu i povećati tjelesnu aktivnost”, savjetovala je Pejanović-Škobić.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.