Iako je kićenje drvca ponajprije povezano s Božićem, Volker Kraft (78 godina) i njegova supruga Christa (77) i ove su godine u Njemačkom mjestu Saalfeld, koje se nalazi na rijeci Saale, drvo jedne jabuke u svojem vrtu ukrasili s oko 10 000 uskrsnih jaja, piše Katolički tjednik.

Ukrašavanje drveća o Uskrsu danas je veoma popularno u Njemačkoj i to je već postala tradicija, pa nije nimalo neobično ako vidite ukrašeno drvo u nekom dvorištu ili vrtu. Takvo drvo ukrašeno uskrsnim jajima naziva se “Eierbaum”, “Osterbaum” ili “Ostereierbaum”, što bi u prijevodu značilo “drvo od jaja” ili “uskrsno drvo”.

Ukrašavanje drveta jajima postala je tradicija obitelji Kraft, koja traje još od 1965. kad su prvi put drvo ukrasili tada sa samo 18 plastičnih jaja. Godine 1994. već je kao ukras stajalo 350 jaja, a ove su godine odlučili oboriti sve rekorde pa su drvo ukrasili s čak 10 000 jaja koja su ručno obojena različitim bojama te od različitog materijala također ručno napravljena. Na ovaj način obitelj Kraft je od svojeg vrta napravila pravu turističku atrakciju koja svake godine privlači na tisuće posjetitelja. No, ove godine je to posljednji put jer, kako kaže bračni par, tu su i poodmakle godine, a penjanje na drvo postalo je i previše opasno.

Najveće drvo ukrašeno uskrsnim jajima na svijetuIako je kićenje drvca ponajprije povezano s Božićem, Volker Kraft (78…

Posted by Katolički tjednik on Thursday, March 17, 2016

U Njemačkoj saveznoj pokrajini Thüringen ovo drvo bilo je poznato pod imenom “Saalfelder Ostereierbaum” i “Ostereierbaum in Saalfeld”. Za ručno kićenje drvca bilo bi im potrebno dva tjedna, nekada i samo devet dana. U kićenju im je pomagala i njihova kćerka Gabriela (Gabi) Rumrich. Kitili su i po kiši i po snijegu, ali i po sunčanom, lijepom i toplom vremenu. Znao se pojaviti i jaki vjetar pa bi im upropastio i do stotinu jaja.

Zadnjih su godina u prosjeku imali oko 15 000 posjetitelja godišnje. Bilo je to najvjerojatnije najveće drvo ukrašeno uskrsnim jajima na svijetu, a bilo je poznato i diljem zemlje.

Govoreći o ideji kićenja drveta za Uskrs, gospodin Volker kaže da je riječ o njegovu dječjem doživljaju još iz godine 1945. kada je idući u školu, morao prolaziti pokraj jednoga drveta koje je te godine o Uskrsu bilo predivno okićeno jajima. Kada se oženio i dobio djecu, želio je da i njegova djeca imaju jedno takvo drvo ukrašeno jajima, no nije ni u snu mislio da će doći do ovakve turističke atrakcije. Jaja bi, kaže, bilo još i više na drvetu, no problem je bilo skladištiti ih. Bio je to ionako mukotrpan posao. Trebalo je obojiti ih i ukrasiti, a 10 000 zaista je velika brojka. Osim toga, kasnije je trebalo i raskititi drvo. Ove godine bila je to i njihova zlatna obljetnica 50. godina kićenja drvca jajima. Imali su i profesionalnu internetsku stranicuwww.eierbaum-saalfeld.de koja je bila na njemačkom i engleskom jeziku, a koju je uređivala njihova kćer. Od 2005. na zahtjev posjetitelja izdavali su i poštanske razglednice i suvenire. O ovoj atrakciji pisali su mnogi domaći i strani mediji, pa čak i u Sjedinjenim Državama.

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.