Najstarija moderna, kulturna i znanstvena institucija u Bosni i Hercegovini Zemaljski muzej 1. veljače napunit će 128 godina, a u čast te godišnjice posjetitelji će moći od 12 do 20 sati besplatno posjetiti Muzej.

Na taj dan bit će postavljena gostujuća izložba od europskog kulturnog značaja jer će biti izloženi predmeti koje publika do sada nije vidjela, a od izuzetne su vrijednosti.

Ova izložba bit će otvorena 10 dana, a kako je za Fenu kazao vršitelj dužnosti direktora Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić u budućnosti će se nastojati da se 1. veljače uvijek obilježava nizom manifestacija u Muzeju.

Dodao je da će tijekom tog dana biti organizirane prezentacije poslova koji se obavljaju unutar Muzeja, a obično su skriveni od javnosti, kao i prezentacije filmova o Zemaljskom muzeju. Bit će izložena i originalna sarajevska Hagada.

Zemaljski muzej BiH službeno je otvoren 1888. godine, preživio je tri rata, a opstao i nakon što su većim dijelom obustavljeni grantovi za sedam bh. institucija kulture od značaja za državu jer njihov pravni status nije riješen.

Zbog financijskih poteškoća nakon ukidanja grantova, na tri godine zatvorio je svoja vrata, ali je 15. rujna prošle godine nanovo otvoren što su mnogi dočekali s oduševljenjem.

Sijarić kaže da je situacija u Muzeju slična onoj kakva je bila i prije nekoliko mjeseci kada je Muzej tek otvoren, ali s obzirom na to da je početak godine izrazio je očekivanje da će biti realizirana dana obećanja predstavnika različitih nivoa vlasti u financijskom smislu.

”U pravnom smislu ne očekujemo neke bitne promjene, a to bi značilo da je Muzej i dalje taoc neriješene situacije i neriješenog pravnog statusa”, smatra v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH.

Osnivanju Muzeja prethodilo je razdoblje u kojem su brojni pojedinci ili grupe intelektualaca ukazivali na potrebe za jednom takvom ustanovom sve dok nije osnovano Muzejskog društvo i nakon toga 1. veljače 1888. godine Zemaljska vlada osnovala Zemaljski muzej za BiH.

Nakon što je otvoren prostor u kome je prvobitno bio smješten uskoro je postao suviše skučen i nepogodan, te se 1908. pristupilo izgradnji novih zgrada. Odlučeno je da se gradi muzejsko zdanje paviljonskog tipa u koje će biti smještene kao zasebne cjeline sve postojeće zbirke.

Gradnja je završena 1913., a Muzej je u današnjoj zgradi otvoren za javnost 4. listopada te godine.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.