U organizaciji EU info centra ispred Historijskog muzeja BiH u Sarajevu danas je organizirana radionica i edukativno-zabavni događaj pod nazivom ”Umjetnost recikliranja”.

Više od dvije stotine učenika šestog i sedmog razreda iz osnovnih škola imali su priliku da od svakodnevnog otpada, tj. korištene plastične ambalaže, novina i slično, a pod mentorstvom studenata Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, kreiraju praktične predmete za svakodnevnu upotrebu i ukrasne umjetničke radove.

‘’Tijekom radionice djeca su imali priliku kako za kratko vrijeme naučiti da prave funkcionalne i dekorativne predmete od materijala koji su nam na dohvat ruke ili da već postojećim predmetima udahnu novi život”, izjavila je Sabrina Beširević, jedna od mentorica radionice.

Cilj događaja je pokazati kako na zanimljiv, kreativan način upotrebom korištenih plastičnih boca i druge ambalaže izraditi zanimljive i praktične predmete, objasniti kako funkcionira sistem recikliranja i ukazati na prednost takvog načina razmišljanja.

„Uz radionicu sudionici su mogli pogledati i izložbene postavke, od kojih izložba “Tri ljubavi Valtera” otvorena u suradnji sa JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo i Foto-video klubom Valter promovira bh. prirodno naslijeđe i potrebu njegovog očuvanja, tako da je time obrazovna misija muzeja u potpunosti ispunjena“ izjavila je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH u Sarajevu.

Recikliranje je postupak sakupljanja odbačenih proizvoda, razvrstavanje i njihovo pretvaranje u nove materijale za izradu novih proizvoda slične ili iste namjene. Europska unija počela je rješavati ove probleme oko uklanjanja i recikliranja ambalažnog otpada, a to tek trebaju usvojiti države koje žele postati punopravne članice EU-a što uključuje i Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz EU Info Centra.

 

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.