Iako se u Hercegovini u posljednjim godinama pojavljuje sve više poduzeća koja se bave preradom ljekovitog bilja, Nada Marić, koja je i prije rata bila rukovoditelj sarajevske filijale “Šumaprodukta”, odnosno nekadašnjeg “Ljekobilja”, zasigurno je najpoznatija žena iz istočne Hercegovine u ovoj branši, a danas u vlastitoj tvrtki proizvodi cijelu paletu eteričnih ulja od ljekovitog bilja, od 300 do čak 700 litara, odnosno kilograma, ovisno od godine.

U posljednjih petnaestak godina uspješno se bavi ovim biznisom u vlastitom poduzeću za otkup i preradu ljekovitog bilja “Elmar”, u koji je, posredno i neposredno, uključena cijela njena obitelj, a naročito kćer Tamara, pišu Nezavisne novine.

Iako se nakon raspada državne tvrtke odlučila na samostalno djelovanje, priznaje da je sasvim slučajno pokrenuto sve ono što čime se danas bavi, jer se u bivšoj tvrtki tek malo radilo sa destiliranjem ljekovitog bilja, pa ni ona sama nije poznavala cjelokupan proces, ali se obučila zahvaljujući stručnjacima sa Instituta za ljekovito bilje iz Beograda i stekla prva konkretna iskustva.

“Sve je bilo još u povojima kada sam sasvim slučajno saznala za sastanak u Trebinju na kome su neka njemačka i švicarska organizacija držale predavanje i izrazile volju da pomognu ovom regionu upravo kod prerade ljekovitog bilja. Iako sam stigla bukvalno na kraj sastanka, izrazili su volju da obiđu moje pogone, a kada su sve obišli, Švicarci su se odmah ponudili da za početak napravimo jedan organski proizvod i da nam financiraju certifikaciju”, prisjeća se Nada.

S obzirom na to da je za certifikaciju trebao ogroman novac, koji Marići nisu imali, Švicarci su im u ovom procesu pomagali tri godine, da bi im tek kasnije vraćali uloženo i svima se isplatilo.

Danas ova destilerija proizvodi eterična ulja od kadulje, smilja, vrijeska, konopljike, ali i jele, bora i ostalih četinara, koje nabavljaju od svojih oko 150 kooperanata, sa kojima sklapaju ugovore već godinama i desetljećima, redovno ih educirajući o potrebnim načinima berbe, načinima sušenja bilja i slično.

“U posljednje vrijeme se suočavamo i sa nestašicama ljekovitog bilja, pa smo sa kooperantima koji imaju zemlju pokrenuli posao plantažnog uzgoja, uglavnom smilja, i to na način što smo u početku dijelili rasad, a sada osiguravaju sjeme kojim zasijemo stiropor kontejnere i onda dijelimo za rasađivanje, uz davanje instrukcija za dalji uzgoj i redovni obilazak plantaža”, objašnjava dalje Marićeva i dodaje da je već bilo branja sa ovih plantaža, sa kojih se ljekovito bilje i njihova ulja ne razlikuju od divljih sa kojima se do nedavno radilo, s obzirom na to da je sjeme uzeto sa bilja koje samoniklo raste u prirodi i ne upotrebljavaju se agresivni herbicidi.

Ono što je kod Marića najzanimljivije jeste da je, uz suprugovu pomoć, Nadina desna ruka kćerka Tamara, koja je kao mladi diplomirani tehnolog Poljoprivrednog fakulteta našla i zaposlenje sa mamom, iako je još od malih nogu pomagala u ovom poslu.

“Ona se jednostavno samo uključila u ovaj posao sa novim znanjem, dok druga kćerka, iako glazbeni pedagog, bude naš prevoditelj na sajmovima u Nizozemskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Americi, ali, zajedno sa sestrom radi i prirodnu kozmetiku u slobodno vrijeme”, dodaje Marić.

Njoj samoj, prema vlastitom priznanju, ne pada teško bavljenje ovim poslom, barem ne fizički, ali se sa poteškoćama suočava kada su u pitanju materijalna sredstva, s obzirom na to da su kod banaka nepovoljni krediti, a subvencije sve više izostaju, odnosno njih uopće nema.

Ipak, s obzirom na veliku potražnju za eteričnim uljima u Europi i svijetu, uspijevaju izvesti po nekoliko stotina kilograma godišnje u čak 26 zemalja, ali sve ovisi ponajviše od klimatskih uslova i sušnih, odnosno kišnih perioda.

Marićeva kaže da bi možda i od stalnih europskih naručitelja imali izvjesne subvencije i poticaje da nije novonastale situacije, poput nedavnih događaja u Francuskoj, odakle imaju najredovnije narudžbe i česte posjete, u kojima se oni sami uvjeravaju u tehnologiju proizvodnje i kvalitetu bilja na terenu.

Nada Marić posao polako prepušta kćerki Tamari, za koju kaže da kao mlada i ambiciozna već počinje primjenjivati inovacije u poslu, zasad pravljenjem ograničenih količina prirodne kozmetike, ali bi se tu moglo djelovati i puno više, jer su eterična ulja samo poluproizvod koji se iz Hercegovine izvozi za inozemstvo, a mogla bi se koristiti za domaće brendove, navode Nezavisne novine.

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.