Prema najnovijim istraživanjima, znanstvenici su ustvrdili da ako želite smanjiti unos kemijskih spojeva koji potencijalno izazivaju rak, prepečeni kruh te prženi ili pečeni krumpiri ne bi trebali biti smeđi ili zagoreni, već zlatno-žute boje.

Preporuka je Food Standards Agency (FSA) da pri pripremanju hrane pripazite da vam hrana ne zagori ili previše potamni, jer se pri tome stvara akrilamid, kemijski spoj koji je prirodni nusproizvod pri pečenju ili prženju različitih namirnica na visokim temperaturama. Što vam je hrana tamnija, odnosno zagorena, tim je više u njoj akrilamida, piše BBC.

Iako istraživanja nisu pokazala da kod ljudi pretjeran unos akrilamida izaziva neke vrste raka, kod životinja se pokazalo da je ova kemikalija toksična za DNA te izaziva rak.

Znanstvenici iz FSA smatraju da ga ljudi konzumiraju previše, bez da znaju koliko ga njihov organizam podnijeti. Stoga savjetuju da se pri pripremi hrane ipak uvedu male promjene, pa hranu pecite i pržite do zlatno-žute boje, slijedite upute pri zagrijavanju pizze, krumpirića, krumpira i pastrnaka u pećnici te sirove krumpire nikad ne čuvajte u hladnjaku, piše Slobodna Dalmacija.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.