Lijepo je kad ste sigurni u sebe i kad ne postoji ništa što može da vas poremeti. Da, odlično je za uspjeh na svakom planu! Ali, kad je ljubav u pitanju, to nikako nije dobro.

Samopouzdanje je veoma lijepa osobina i kod žena i kod muškaraca. Međutim, treba znati kada je vrijeme i mjesto za isticanje ove osobine, inače se izaziva kontraefekta.

Upoznavanje partnera putem raznih aplikacija i stranica je sve popularnije, prenosi Večernji list.

Psihološko istraživanje jednog američkog univerziteta je pokazalo da samopouzdanje može pomoći u ovoj vrsti upoznavanja, ali pod uvjetom da nije pretjerano.

Muškarci koji se nalaze u toj kategoriji zapravo su najčešće studenti.

Statistika stranice “OkCupid“ pokazuje da se pokazivanjem viška samopouzdanja pridobivaju se manje željene osobe.

Pretjerano samopouzdanje se ne vidi samo kod mladih muškaraca. Ova sve češća pojava naziva se i fenomenom “Lake Wobegon”, koji uviđamo kada osoba smatra da je izuzetno bolja od drugih, misleći da ima visoku inteligenciju ili smatrajući se nadređenim na bilo koji drugi način, piše Yahoo.

Online dejting internet stranica “OkCupid” dokazala je da precjenjivanje vlastitih sposobnosti ljudi koriste da bi se prikazali kao pametniji i bolji, a postoje laži i o izgledu da bi se osvojio suprotan pol.

Istraživanje korištenja stranica za upoznavanje podijelilo je korisnike u dvije grupe: mlade (18-22) i starije korisnike (45-55).

Viši nivo samopouzdanja je povezan s češćim razgovorima, a nađen je kod svih starosnih grupa. Dok inicijativu za razgovor češće preuzimaju starije samouvjerene osobe, ali i mlade žene.

Pokazalo se da mlađi muškarci, koji su skromniji, primaju više poruka, a oni s nižim samopouzdanjem poruku brže pretvaraju u duži razgovor.

Nagađa se da nam samopouzdanje raste s godinama, jer najčešće postoji pokriće u ranijim uspjesima. Mladi žele da šire sliku samopouzdanja, ali zapravo nemaju samopotvrdu u osobnim rezultatima, zbog čega se i javlja pretjerana samouvjerenost i potreba za dokazivanjem.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.