Mrkva potiče iz Afganistana, a u Europu je došla u 17. stoljeću kada joj i boja biva promijenjena iz ljubičaste u današnju narančastu.

Ovo povrće ne sadrži masti i loši kolesterol, a izuzetno je bogato prehrambenim vlaknima i beta karotenom.

Zanimljiv je podatak da čak 90% mrkve čini šećer, ali da ovu namirnicu bez ikakvih posljedica mogu uzimati dijabetičari.

Naime, ključ je u izuzetno velikoj količini prehrambenih vlakana koja sprečavaju nagli porast šećera u krvi. Nutricionisti su do prije godinu dana prednost uvijek davali sirovoj mrkvi, međutim danas je to mišljenje promijenjeno.

Istraživači su dokazali da zapravo više koristi imamo od kuhane mrkve. Kuhanjem mrkve, što je suprotno od ostalog povrća, povećavamo nivo zdravih antioksidansa, a prije svega beta karotena.

Tako iz sirove mrkve naše tijelo iskorištava 5% beta karotena, a iz kuhane čak 90%, pišu Nezavisne novine.

Mrkva u službi ljepote

Volite li (samo) prirodno, a koža lica je suva i sklona perutanju, potražite pomoć u mrkvi. Ovo je povrće, i inače, omiljeno u svijetu kozmetike jer mrkva hidratizira kožu, vraća joj sjaj i mekoću i zbog bogatstva vitaminom

A predstavlja odličnu pripremu za sezonu sunčanja.

Kako pripremiti masku?

ZA SUHO LICE – Kuhajte dvije veće mrkve, izgnječite ih, te im dodajte pet kašičica meda. Smjesu nanesite na lice, ostavite da djeluje desetak minuta pa potom isperite hladnom vodom.

IMATE LI BORE? – Masku protiv bora napravite od soka mrkve. U njega stavite jedno žumance i nekoliko kapi maslinovog ulja. Pomiješajte sve sastojke i nanesite ih na lice i vrat. Nakon pola sata isperite lice mlakom vodom.

LAGANI PILING – Izribajte dvije mrkve, pomiješajte ih s jednim žumanjkom pa smjesu nanesite na očišćeno lice. Nakon 20 minuta isperite toplom, pa hladnom vodom.

IMATE LI SITNE BUBULJICE? Pomiješajte jednu ribanu mrkvu i jabuku. Smjesu nanesite na lice i držite oko 20 minuta. Ova će vam maska “obrisati” umor s lica i s njega maknuti sitne bubuljice. Ukoliko vam je ostalo nešto maske, stavite je u frižider i koristite drugog dana.

Recepti

Juha od mrkve

Sastojci: 150 g mrkve 2 kašičice krušnih mrvica 1,25 l vode 1 kocku za supu 30 g ulja sol, peršin 1-2 kašičice pavlake

Mrkvu očistiti, oprati i sitno naribati. Zagrijati ulje ili maslac, dodati mrkvu i poklopljeno, uz dolijevanje vode, pirjati.

Kad mrkva omekša, posipati je mrvicama, dodati potrebnu količinu tople vode, kocku za supu i lagano kuhati još pet minuta.

Prije serviranja dodati isjeckan peršunov list i pavlaku.

Varivo od mrkve

Sastojci 500 gr mrkve 1 glavica crnog luka 1 češanj bijelog luka malo brašna pola kašičice šećera mlaka voda začini po želji 0,5 dl jogurta ili kisele pavlake peršun Crni luk sitno nasjeckati i dinstati dok ne postane staklast.

Dodati sitno sjeckan bijeli luk i mrkvu isjeckanu na kolutiće. Dinstati uz povremeno dolijevanje mlake vode, dodati začine po ukusu i šećer. Kad mrkva omekša, poprašiti nepunom kašikom brašna, promiješati i po potrebi doliti još malo mlake vode.

Na kraju dodati pavlaku ili jogurt (ko ne voli može samo mlaka voda), posuti sjeckanim peršunom ili mirođijom). Lagano promiješati i skloniti sa vatre. Varivo na kraju treba da bude s vidljivim komadima mrkve, s malo umaka.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.