Jelena Kovač je 20-godišnja studentica Pravnog fakulteta iz Mostara koja ruši predrasude o ženama za bubnjevima. Svira bubnjeve već par godina, a već godinu dana član je mladog perspektivnog benda PTSP-a.

”Od vremena kada se pojavila želja za sviranjem, pojavila se i želja za bendom i društvom za svirku. Svirala sam s dosta benova, prije PTSP-a, sve dok nisam našla jedan s kojim ću početi raditi ozbiljnije svirke. Kada sviraš neki instrument, imaš želju da svoje vještine pokažeš i široj publici, tako da, kao bubnjar, moram biti član nekog sastava, jer još, ne mogu imati solo karijeru”, rekla je Jelena za Moja.ba.

jelena-peric-bubanj3

Jelena otkriva kako se ljubav prema bubnjevima kod nje pojavila kad je bila prvi razred gimnazije. ”Rekla sam sebi ”Zašto ne?”. Kada sam svojim roditeljima prenijela svoju novu odluku, bili su oduševljeni. Uvijek su govorili da imaju malog umjetnika u kući”, ispričala je Jelena.

Ruši stereotipe o ženama

Mlada glazbenica kaže kako je ispočetka bila samouka kada je u pitanju sviranje bubnjeva. Kaže kako je s ocem prešla dugi put dok nije došla do prvih bubnjeva. Jelena je rekla kako je znala skinuti pjesme na mp3 i po cijele dane provesti slušajući i svirajući. Priznaje da to nije bilo jednostavno, ali kako se trud isplatio.

”Nakon godinu dana od prvog susreta s bubnjevima upisujem ”Groove” školu u Mostaru, i učim od Josipa Raspudića. Tu sam se zadržala oko dvije godine. U tom nekom razdoblju se otvorila i ”Mostar Rock School”, ispočetka nisam bila član, ali me igrom slučaja jednog dana, kada smo svirali u prostoriji od škole, poslušao Đeno Mujić, profesor bubnjeva u školi i rekao da dođem u školu, tj. postanem član. Ja sam bila oduševljena, i naravno prihvatila poziv. Od tada sam član ”Mostar Rock School”, rekla je Jelena za Moja.ba.

jelena-peric-bubanj2

Perspektivna Mostarka kaže kako joj je tajna namjera sviranja bubnjeva rušenje stereotipa o ženama koje se bave sviranjem ovog instrumenta. ”Htjela sam pokazati da i mi, žene,to možemo. Nadam se da sam i uspjela. Trenutno u ”Mostar Rock School” imate za bubnjevima više žena, nego muškaraca, što me jako veseli, jer mi je to i bio neki unutarnji cilj. Potaknuti cure da se zaljube u taj predivni instrument. Ali s druge strane ipak, ljubav prema bubnjevima je i nadjačala stereotipe”, rekla je Jelena.

PTSP: Bend čije vrijeme tek dolazi

Jelenin bend PTSP postoji već godinu dana. Uz naporan rad i svakodnevne probe, uspjeli su ostvariti zacrtani cilj. Zadovoljni su svojim radom i uživaju svirajući i radeći ono što voli.

Bend PTSP je na početku osnovan od strane gitariste Adrijana Ace Marinčića, te klavijaturiste Ivana Zovke.Došavši na ideju o novom bandu koji će biti prepoznatljiv po posebnim obradama rock i blues pjesama, priključuje se Ivanov brat Josip Zovko na bass gitari. Ubrzo i dame nastupaju na listu članova rock i blues cover banda. Mikrofon odlučno preuzima Matea Perojević, a za bubnjeve je sjela Jelena.

jelena-peric-bubanj2

”Osim što imamo želju pokazati publici svoje talente i nadarenost, želimo dokazati da muško-ženski bendovi uspijevaju. Svojom žestokom svirkom želimo široj javnosti pokazati da nas ljubav prema glazbi spaja iz dana u dan”, rekla je Jelena.

Bend PTSP je ovog ljeta nastupio na ”Evergreen festu” u Čitluku kao predgrupa hrvatskoj grupi ”TBF”, te na ”Jaz festu” u Čapljini.

Naravno valja spomenuti i par svirki koje su odradili u zadnje vrijeme u Mostaru i okolici. To su uglavnom nastupi u malo većim i poznatiji pubovima na koje su svi pozvani. Najlakši način da pratite ovaj bend je preko njihove službene Facebook stranice.

jelena-peric-bubanj4

”Za vrijeme nastupa, zabavljamo vas obradama poznatih, stranih, i domaćih pjesama. Repertoar nam je prepoznatljiv po ”rock’n’roll” žanru. Svi ljubitelji te vrste glazbe, će zasigurno uživati u našoj svirci. Za sada vas izlazak činimo boljim sa našim coverima, ali naravno, u bližoj budućnosti raditi ćemo i na autorskim stvarima”, rekla je Jelena za Moja.ba.

Jelena je skromna sam po pitanju želja. Što se glazbe tiče, na ovim prostorima, želi svim glazbenicima da uspiju u svome poslu i da vole svoje instrumente. ”Jer ljubav je ono čime čovjek zrači dok svira. I naravno želim više cura za bubnjevima, a i ostalim instrumentima”, zaključila je mlada glazbenica.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.