Simbol Božića su jaslice, jer one predstavljaju mjesto Isusovog rođenja, stav je 83-godišnje Danice Marić iz Mostara koja je kroz dva desetljeća izradom jaslica za blagdanske dane stekla pravo “bogatstvo”.

No bogatstvo kako ističe nije u novcu jer ona maketu mjesta Isusovog rođenja prodaje po simboličnim cijenama čime sebi osigurava materijal za rad. Na taj način je izradila jaslice i za brojne sakralne objekte, među kojima s ponosom ističe crkvu sv. Jakova u Međugorju i Etno selo, te mostarske crkve sv. Mateja na Rudniku i Dom SV. Ante u Cimu, a kako je najavila posebne će dogodine napraviti za crkvu sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Simbolika jaslica

Jaslice je odlučila sama praviti prije 20 godina, nakon što je vidjela one koje su tada bile izložene u međugorskoj crkvi.

“Za vrijeme Božića, u svim propovijedima i svim pričama o tom blagdanu se stalno ponavlja kako se Isus rodio u štalici na slamici. Prema tome shvatila sam da su zapravo jaslice najsnažniji simbol Božića i poželjela sam ih imati u svome domu”, kazala je Danica navodeći kako je uživala tijekom pravljenja prvih jaslica.

Tko god je vidio njezinih ruku djelo bio je zadivljen. Spontano se počelo prepričavati o njezinu radu, pa su i narudžbe stizale sa svih strana, tako da sada više od stotinu mostarskih obitelji u svome domu ima jaslice koje je ona izradila.

“Svake godine napravim šestore ili sedmore jaslice, što veće što manje, ali nije bilo godine da barem troje nisam i poklonila”, kazala je Danica navodeći kako je imala pune ruke posla u pred blagdanske dane i ove godine. Jaslice kako tvrdi mogu trajati desetljećima ako se čuvaju, jer ih radi od autentičnog materijala koji sakuplja tijekom čitave godine.
danicamaricjaslice1
U proljeće na Gorancima iznad Mostara gdje je odrasla redovito srpom žanje ozimicu (ječam) od koje pravi krov za jaslice, jer je to kako tvrdi materijal kojim su se u davna vremena pokrivale kuće ‘krovare’, a uz dobro pošivanje krovovi bi trajali i 20 godina.

“Nabavljam posebnu dasku od koje radim konstrukciju kao i kamen koji sa posebnim ljepilom pričvršćujem za konstrukciju kako bi dobila autentični izgled objekata sa Goranaca kakvih se iz djetinjstva sjećam”, kazala je Danica uvjerena da je takva bila i štalica u kojoj se Isus rodio.
Jaslice veličine jedan metar sa 80 centimetara u njezinom dvorištu već deset godina plijene pažnju prolaznika u vrijeme božićnih blagdana, kao i način ukrašavanja sa svim biblijskom likovima.

Biblijska priča

Marija i Josip sa malenim Isusom u štalici obloženoj slamom, kao i tri kralja koja se donoseći darove (zlato, tamjan i smirna) dolaze pokloniti, su neizostavni baš kao i zvijezda repatica iznad koja ih je dovela do mjesta Isusovog rođenja, da bi se dočarala biblijska priča tog događaja.
Da bi prizor bio potpun ne zaboravljaju se ni likovi pastira niti ovaca i ostalih domaćih životinja tog vremena. No, kako naglašava svaka obitelj treba uživati u aranžiranju i postavljanju jaslica, jer je to poseban osjećaj koji se treba svaka obitelj doživjeti.

“U postavljanju figura treba sudjelovati svaki član obitelji i nikako izostaviti božićne pjesme ni biblijske priče o rođenju Isusovom, zbog kojeg se one i postavljaju”, to Danica savjetuje svima koji preuzimaju jaslice, jer ističe ‘Božić je blagdan obitelji, veselja i mira’.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.