Jablanica je smijenila Mostar s prvog mjesta po broju sklapanih brakova, novorođene djece, ali i razvoda. Naime, u veljači 2015. godine u gradu na Neretvi sklopljen je samo jedan brak, dok je u siječnju sklopljeno samo sedam brakova.

U cijeloj Hercegovačko-neretvanskoj županiji u veljači je sklopljeno 37 brakova, najviše u Jablanici 23, Čapljini sedam i Stocu četiri. Po jedan brak je sklopljen u Mostaru, te u Čitluku i Konjicu.
U HNŽ-u je u mjesecu veljači razvedeno 11 brakova, dva u Čitluku i devet u Jablanici. U Mostaru u siječnju i veljači nije razveden niti jedan par.

U ovoj županiji rođeno je u 125 djece najviše u Jablanici, njih 77, zatim u Čapljini 12 i Stocu 10. U Mostaru i Čitluku je rođeno po osmero djece, dok je u Konjicu i Prozoru rođeno po petero djece.
Iz podataka Federalnog zavoda za statistiku se vidi kako se najveći grad u županiji, Mostar, po ovim parametrima nalazi uz bok s manjim gradovima.

Osnovni razloga što je smanjen broj djece rođene u Mostaru svakako je primjena usvojenih izmjena i dopuna Zakona o matičnim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine, po kojima se matične knjige rođenih vode općine prema mjestu prebivališta majke djeteta, piše Bljesak.info.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.