Sudeći po najnovijim istraživanjima objavljenima u magazinu Američkoga mikrobiološkoga društva “mSystems”, osobe koje pate od čestih i bolnih migrena imaju veću količinu mikroba u usnoj šupljini.

Migrena je itekako bolno i neugodno stanje od kojega pati 10% cjelokupne populacije. Razlozi zbog kojih se javlja mogu biti razni: od menopauze i psihičkoga stresa do tjelesnoga napora i naglih promjena vremena. Osim toga, i hrana može uzrokovati migrene, i to posebice velike količine čokolade, mesa, vina ili lisnatoga zelenoga povrća. Ono što sve ove namirnice imaju zajedničko jest visok udio nitrata ,piše Ordinacija.hr.

Upravo zbog nitrata kao poveznice među navedenim namirnicama znanstvenici su odlučili provjeriti koliko su migrene povezane s onim što ljudi konzumiraju, a samim tim i količinom mikroba u njihovim ustima. Naime, spomenuti nitrati se nakon spajanja s bakterijama koje se nalaze u svačijoj usnoj šupljini, pretvaraju u nitrate, koje se, pak, koriste kao konzervansi za mesne prerađevine.

Nitrit se zatim jako lako razlaže na nitrit-oksid koji se inače koristi kod opuštanja krvnih žila. Naime, osobama koje imaju problema s kardiovaskularnim bolestima daje se nitrit-oksid kako bi im se pomoglo kod boli u prsima. Od tih pacijenata, kod 4 od 5 jave se glavobolje kao nuspojava.

Kada su uzeti uzorci obrisa usne šupljine osoba koje su sklone migrenama i onih koje nisu, nije bilo značajne razlike u vrstama prisutnih bakterija, koliko u količini bakterija. Naime, kod prve skupine povišen je udio bio upravo nitrita i nitrit-oksida. Međutim, ne slažu se svi s time. Naime, Ivana Cekić, dr.med.dent prokomentirala je kratko: Glavobolje i mikrobi u ustima nisu i ne mogu biti povezani.

Dakle, iako još nije u potpunosti istraženo, autori ovoga istraživanja svakako smatraju kako je detektiranje poveznice između spomenutih mikroba i glavobolje put do uspješnoga definiranja točnih uzroka migrene, a samim time i načina pravovremene prevencije.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.