Unatoč njihovim moćnim aroma, češnjak i crveni luk – dio ogromne obitelji povrća pod nazivom lukovi, koji uključuje i poriluk – imaju prehrambene dobrobiti i jedinstvene ukuse koji kompenziraju štetni učinak na miris koji ostavljaju u ustima.

Lukovi su se koristili kao lijek u kineskoj, indijskoj i egipatskoj kulturi. Dobrobit luka na zdravlje potvrdila su istraživanja provedena u posljednje vrijeme.  Jedno takvo istraživanje potvrdilo je kako je luk učinkovit u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja i kako smanjenje rizik za obolijevanje od raka.  Posebno je učinkovit u borbi protiv raka prostate.

Ono što mnogi ne znaju je da je jak miris zapravo tajno oružje luka. Luk u svom sastavu ima organske spojeve u kojima ima sumpora. Da, sumpor, isti element koji miriše kao pokvarena jaja. Kad se češnjak ili crveni luk sjeckaju, spojevi se aktiviraju i miris se proizvodi. Trenutno, istraživači su u potrazi kako ti spojevi mogu pomoći u  uništavanju stanica raka prostate. U ovom trenutku, pozitivni rezultati su se pokazali na štakorima, no potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo koliko je tih spojeva potrebno da bi to utjecalo na ljude.

Luk također smanjuje  rizik od zgrušavanja krvi i bolesti srca. Svakodnevnom konzumacijom crvenog luka i češnjaka dolazi do povišene razine ključnih enzima koji uklanjaju toksine u krvi.

Sljedeći put kad vidite luk pojedite ga, te imate na umu da će loš dah zapravo poboljšati  vaše zdravlje.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.